Fišo: Komercijala Centrotransa neće biti ukinuta

05.08.2017. 10:54 / Izvor: Oslobođenje
Fišo: Komercijala Centrotransa neće biti ukinuta

Privremeni upravitelj GRAS-a je još naglasio kako je u sanacionim mjerama optimizacija linija, jer se na nekim relacijama vozila dupliraju.

Haris Gušić, privremeni upravitelj KJP GRAS govorio je o sanacionim mjerama oporavka GRAS-a koje bi se trebale realizovati i dati rezultate u narednih devet mjeseci. Kao jednu od sanacionih mjera koje je usvojila Vlada i Skupština KS-a je Gušić je istakao uređenje tarifnog sistema, koji ne znači poskupljenje u svakom segmentu, ali najavljeno je poskupljenje karte na liniji Vijećnica-Dobrinja, sa dosadašnjih 1,60 na 2 KM.

Odluka Vlade

"Jedna od sanacionih mjera oporavka GRAS-a je dodjela komercijalne linije Vijećnica-Dobrinja samo GRAS-u", rekao je Gušić.

Safudin Čengić, direktor Centrotransa jučer nije želio komentarisati ove navode.

"Mi možemo komentarisati samo odluke Vlade KS-a, a nikako nečije izjave", rekao je Čengić.

Međutim, Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS-a je negirao izjavu Harisa Gušića tvrdeći da ta mjera nije dio sanacionog plana GRAS-a.

"To jeste želja privremenog upravitelja, ali niko o tome nije razgovarao niti usvojio takvu odluku. Što se tiče te linije, jedina promjena je poskupljenje karte. Novog tarifnog sistema morat će se pridržavati i GRAS i Centrotrans. Mi inače smatramo kako ova linija uveliko ugrožava tramvajski saobraćaj, jer kada se karta kupuje u tramvaju košta 1,80, a u komercijali je do sada koštala 1,60", objasnio je ministar Fišo.

Privremeni upravitelj GRAS-a je još naglasio kako je u sanacionim mjerama optimizacija linija, jer se na nekim relacijama vozila dupliraju, a na nekim ne saobraćaju nikako. Ubrzo bi GRAS trebao dobiti nova vozila, ali uz promijenjene uslove nabavke. Neće se više nabavljati vozila koja su veliki potrošači i zagađivači, nego će se bazirati na vozila sa ekološki prihvatljivim pogonom. Iako je trenutno u GRAS-u oko 1.500 radnika otkaza neće biti. Broj se iz dana u dan smanjuje, jer ljudi odlaze u penziju, u inostranstvo i slično.

Prijem radnika

Za 15-ak dana će biti raspisan konkurs za prijem 30 vozača starosti do 30 godina, a u toku su i pregovori sa Zavodom za zapošljavanje KS-a kako bi i proces penzionisanja radnika GRAS-a išao brže nego do sada. Također, privremeni upravitelj KJP GRAS je rekao da će svi uposlenici od ponedjeljka imati svoje kartice koje će služiti za prijavu dolaska na posao i odlaska kući.

U GRAS-u su zadovoljni saradnjom koju su ostvarili sa MUP-om KS-a, jer su vozači i kontrolori naplate često na meti delinkvenata, a pored zaštite uposlenika GRAS-a asistencija radnika MUP-a KS-a je potrebna i vrlo često prilikom evidentiranja korisnika usluga GRAS-a bez kupljene karte.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti