Fojnički MS&WOOD i ove godine organizira akciju uklanjanja ambrozije

18.09.2017. 07:51 / Izvor: Akta.ba

Ambrozija ima ogroman reproduktivni potencijal. Jedna biljka može donijeti i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina.

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD“ (Majstori i drvo) i ove godine je organizirala uklanjanje ambrozije na području Fojnice i dijela Kiseljaka.

U saradnji sa Općinom Fojnica ova štetna biljka se uklanjala uz glavnu prometnicu u dužini 14 kilometara u kojoj ima svoje proizvodne pogone, dok je dio dionice do Fojničkog raskršća koji je područje Kiseljaka, MS&WOOD preuzeo u potpunosti na sebe. Uklanjanje ambrozije trajalo je 14 dana. 

"Pozivamo građane da se i oni uključe u akciju uklanjanja ove po zdravlje štetne biljke i tako daju svoj doprinos za dobrobit cijele zajednice, pogotovo vlasnici parcela na kojima raste ambrozija koja  se širi, i važno je da svi budemo svjesni ovog problema", kazali su u MS&WOOD.

Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.  

Pretpostavlja se da je samo u Bosni i Hercegovini na ambroziju alergično od 10 do 20% stanovništva. Štaviše, u Semberiji se nalazi najveća koncentracija ambrozije u Evropi. Štetne posljedice alergije koje izaziva ambrozija traju oko četiri mjeseca godišnje, za koje vrijeme kod oboljelih je izraženo umanjenje fizičke sposobnosti, što izaziva ogromne troškove i štete za državu i društvu.

Ambrozija ima ogroman reproduktivni potencijal. Jedna biljka može donijeti i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti