Gluhaković: Do kraja ljeta povratak Merkatora u BiH

18.07.2017. 11:30 / Izvor: Fena
Gluhaković: Do kraja ljeta povratak Merkatora u BiH

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izjavio je danas da se očekuje da do kraja ljeta u BiH ponovo počne s radom Merkator.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izjavio je danas da se očekuje da do kraja ljeta u BiH ponovo počne s radom Merkator te preuzme objekte Konzuma, koji su profitabilni.

Ističući da je Vlada RS-a dobila takvu informaciju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Gluhaković je rekao da je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak naveo da je završen proces u vezi s restrukturiranjem Konzuma u BiH i da bi do kraja ljeta trebalo da poslovanje počne Merkator.

Pregovaraju direktno, kazao je, s dobavljačima i iz RS-a.

"Isključili su sve druge institucije i sada oni direktno pregovaraju s dobavljačima u BiH. U koordinaciji s Privrednom komorom RS-a znamo da s njima razgovaraju o reprogramu obaveza", rekao je Gluhaković danas odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Ramljak je 13. jula izvijestio dobavljače Konzuma BiH o toku procesa pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini.

"Proces rada na transformaciji maloprodaje Agrokora u BiH, detaljne analize i ispitivanja tržišta koja smo napravili, te različiti poslovni scenariji koje smo na temelju toga pripremili pokazali su da je optimalan put povratka 'Mercatora' u BiH kroz preuzimanje prodajnih mjesta, koja su u vlasništvu Mercatora i najmu i podnajmu Konzuma BiH, uz zadržavanje poslovanja kroz oba brenda. Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali financijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je 67 milijuna konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH", kazao je tada Ramljak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti