Građani i dalje bez elektronskih knjižica

31.03.2017. 11:28 / Izvor: Faktor
Građani i dalje bez elektronskih knjižica

Kao što je poznato, Zavod je prije nekoliko mjeseci izradio i korisnicima zdravstvenog osiguranja podijelio značajan broj ovih kartica.

Izrada i distribucija elektronskih zdravstvenih kartica neće biti okončana do kraja marta tekuće godine kako je bilo najavljeno. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo (KS) kažu da čekaju tumačenje Federalnog ministarstva zdravstva.

ZZO KS, kako saznajemo, pripremio je testnu elektronsku zdravstvenu legitimaciju i dostavio je Ministarstvu tražeći mišljenje da li je ona u skladu sa Uputstvom o izmjenama uputstva o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije koje je nadležno federalno ministarstvo donijelo sredinom 2015. godine.

Međutim, iz Federalnog ministarstva zdravlja odgovoreno je da je Uputstvom propisan dizajn elektronske zdravstvene legitimacije, ali nije predviđeno ovlaštenje Ministarstva da izdaje bilo kakve potvrde da li je testna kartica u skladu sa navedenim uputstvom. Također, u dopisu koji je potpisao ministar zdravlja Vjekoslav Mandić navodi se da je odgovornost za dizajn odnosno usklađenost sa Uputstvom isključivo na Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Kao što je poznato, Zavod je prije nekoliko mjeseci izradio i korisnicima zdravstvenog osiguranja podijelio značajan broj ovih kartica, ali je naknadno utvrđeno da je došlo do greške na grbu KS. Nakon toga lopticu odgovornosti prebacivali su jedni na druge, ali nikada nije decidno utvrđeno ko je krivac, pa se sada svi, izgleda, pokušavaju maksimalno ograditi i kada su u pitanju nove kartice koje treba napraviti.

U ZZO KS pojasnili su nam da su mišljenje Ministarstva, odnosno tumačenje Uputstva o izgledu elektronske zdravstvene kartice zatražili nakon što su uočili nesklad u pojedinim njegovim dijelovima.

Od Ministarstva je zatraženo tumačenje akata koje su oni donijeli zato što je u nekoliko stavki uočene kontradiktornosti. Neki prikazi i slike u Uputstvu ne odgovaraju onome što piše u tekstu tako da ne znamo šta trebamo koristiti kao ispravno. "Naprimjer, negdje je nešto napisano trojezično, na jezicima u BiH, a negdje nema hrvatskog, nego je korišten engleski jezik. Poslali smo i urgenciju Ministarstvu i nadamo se da će nam odgovoriti kako bi mogli pristupiti izradi i podjeli zdravstvenih kartica", rekli su iz Zavodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti