Gradiška smanjila komunalne i administrativne takse do 40 odsto

17.08.2017. 08:27 / Izvor: Glas Srpske
Gradiška smanjila komunalne i administrativne takse do 40 odsto

Odluka o smanjenju taksi, kao i niz pratećih propisa koji imaju za cilj jednostavnije administrativne postupke.

Lokalna uprava u Gradišci smanjila je komunalne i administrativne takse do 40 odsto i prepolovila čekanje na dozvole, čime je dat konkretan impuls za poboljšanje poslovne klime u ovoj opštini.

Odluka o smanjenju taksi, kao i niz pratećih propisa koji imaju za cilj jednostavnije administrativne postupke, te kraće rokove postupanja po zahtjevima stranaka, a koje je Skupština opštine Gradiška usvojila na zasjedanju u julu, na godišnjem nivou donijeće uštede od oko 177.500 KM.

Radi se o preporukama iz projekta "LIFE" kojim se skraćuju rokovi i broj potrebnih dokumenta za pokretanje administrativnih postupaka pred opštinskim službama.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove u Gradišci Branislav Savić rekao je da su u oblasti javnih površina takse smanjene od 30 do 40 odsto.

"Iako je smanjenje taksi direktan trošak opštine, mi ćemo na druge načine pokušati doći do tih sredstava. Ovi troškovi neće ugroziti budžet, a za svakog pojedinca imaće pozitivan efekat", istakao je Savić.

Naglasio je da je cilj da se smanjenjem iznosa opštinskih taksa olakša položaj svih građana, a posebno samostalnih preduzetnika, te da se omogući da što jednostavnije i sa manjim troškovima pribave određena odobrenja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da su zahvaljujući projektu "LIFE" pojednostavljene administrativne procedure izdavanja dozvola, saglasnosti i odobrenja, jer se u praksi pokazalo da upravo način pribavljanja predmetne dokumentacije najviše odbija investitore.

"Od velikog značaja je i to što će Svjetska banka na svim svojim forumima prezentovati potencijale investiranja na području opštine Gradiška", naglasio je Adžić.

Branislav Savić je podsjetio da je za postavljanje ljetnih bašta ispred ugostiteljskih objekata u prvoj zoni po kvadratnom metru do sada taksa bila deset KM, a sad je šest, a u drugoj zoni umjesto osam KM, taksa sada iznosi pet maraka. U trećoj zoni, umjesto šest KM za postavljanje bašta po kvadratnom metru, ugostitelji sada treba da plate četiri marke. U četvrtoj zoni, umjesto četiri, taksa sada iznosi dvije marke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti