Hahn: Ne trebaju se gubiti prilike za ovakvu saradnju

16.03.2017. 13:32 / Izvor: Fena
Hahn: Ne trebaju se gubiti prilike za ovakvu saradnju

Komesar Hahn je u uvodnom obraćanju istakao da su danas tu da ukažu na činjenicu "da smo na pola puta između Pariza i Trsta.

Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Johannes Hahn poručio je na sastanku premijera zapadnog Balkana upriličenom danas u Sarajevu da svi zajedno, uključujući i Evropsku komisiju, Evropsku uniju (EU) i Evropsko vijeće trebaju shvatiti da je ovo rijetka prilika da sve pojedinačne zemlje zapadnog Balkana, ali i cjelokupan region, moraju uraditi još i više te da se ne trebaju gubiti ovakve prilike za saradnju.

Napomenuo je da je ovo prvi put da su uspjeli okupiti premijere zemalja zapadnog Balkana i da je to dobar signal koji također pokazuje da je na ovim prostorima veće vlasništvo nad Berlinskim procesom.

Komesar Hahn je u uvodnom obraćanju istakao da su danas tu da ukažu na činjenicu "da smo na pola puta između Pariza i Trsta, kako možemo dalje raditi na ovom planu i predložiti kako održati ili povećati nivo vlasništva nad Berlinskim procesom, kao i šta da radimo na ostalim događajima vezanim za berlinski proces".

Naglasio je da je potrebno održati i druge samite u regionu kako bi dokazali tu njihovu obavezu.

- Naredni korak bi zaista trebao biti da se ovakvi događaji dešavaju u regionu, jer je to veoma snažan signal za sve građane - kazao je, uz napomenu da je ideja za ovaj proces da se region pripremi i postane član EU.

Istakao je da je rad na ovim perspektivama povezivanja toliko bitan, kao što su i neke druge oblasti, te da je potrebno razgovarati kako nastaviti rad na ovim pitanjima.

Podvukavši da je današnji sastanak "nešto što treba donijeti više", kazao je da Brisel šalje jasne i snažne signale ovom regionu.

- EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu, kao i neke svoje interese da se promovira sudbina ovih zemalja u EU - rekao je evropski komesar.

Podsjetio je na nedavnu posjetu Federice Mogherini koja je prenijela istu poruku, napominjući da je njena posjeta još samo jedan dokaz da su se vodile velike diskusije u Evropskom vijeću u kojem je potvrđena evropska perpektiva ovog regiona, kao i evropske obaveza iz Soluna.

Hahn je poručio da se mora zajednički raditi te da je sada pravo vrijeme za region da preuzme lidersku ulogu i prevaziđe probleme koji se tiču unutrašnje situacije.

Premijerima zapadnog Balkana poručio je da ne trebaju gubiti prilike za ovakvu saradnju.

- Dobili smo vjetar u leđa i moramo pratiti razvoj situacije i probiti granice - zaključio je evropski komesar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti