Helić: Prioritet je povoljan ambijent za investicije i zapošljavanje

31.10.2016. 15:38 / Izvor: Fena
Helić: Prioritet je povoljan ambijent za investicije i zapošljavanje

Općina Gračanica će u narednom periodu finansirati prekvalifaciju postojećih kadrova.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić potvrdio je peti mandat na proteklim lokalnim izborima s ukupno osvojena 10.354 glasa odnosno 42,30 posto.

Ova općina na području Tuzlanskog kantona poznata je po poduzetništvu i razvoju mnogobrojnih uspješnih malih i srednjih preduzeća, zbog čega je nazvana "od posla čaršijom“.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdio načelnik Općine Gračanica Nusret Helić, na području ove općine egzistira 1.110 privrednih subjekata, od čega 460 malih i srednjih preduzeća i 650 samostalnih zanatskih i drugih radnji.

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za nove investicije i zapošljavljanje bit će, poručuje, prioritet rada i u novom mandatu.

Po njegovim riječima, stvoreni su preduvjeti za plansku izgradnju nove industrijske zone s kvalitetnom infrastrukturom u blizini puta prema općini Petrovo, te nastavak postojeće industrijske zone.

Trenutno se grade tri nova pogona u spomenutoj industrijskoj zoni, a Helić ističe da se očekuje još šest novih s oko 40.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

Općinski načelnik podvlači da se u ovoj općini građevinska dozvola maksimalno čeka tri dana, a bit će omogućene rente i naknade na odgođeno plaćanje.

Naglašava da će Općina Gračanica u svrhu pomoći privredi u narednom periodu finansirati prekvalifaciju postojećih kadrova, koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prema potrebama privrede ove općine.

Helić ocjenjuje da se na području ove općine u privredi trenutno može zaposliti novih 500 ljudi, ali da nema stručno osposobljenih za tražene pozicije, a smatra da će državi BiH uskoro faliti stručnog kadra kada su u pitanju zanati.

Kako Helić najavljuje, planirano je i otvaranje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda za šta se traže sredstva iz fondova i donatori, a vodosnabdijevanje je također jedan od prioriteta u radu općinskog načelnika i u novom mandatu.

Najavljuje i zatvaranje postojeće deponije smeća, dodavši da je Gračanica ušla u projekt regionalne deponije s 13 drugih općina.

"Naredne godine planiran je završetak sportske sale za srednjoškolce i druge namjene, iako je to u nadležnost kantona. Općina je za ovaj projekt uložila tri i po miliona KM, a kanton samo 300.000 KM", naglašava Helić.

Očekuje se i završetak regulacije korita  Sokoluše, a planirano je i uređenje saobraćaja u gradu kroz dva nova kružna toka i izgradnja novog mosta, te unapređenje putne i kanalizacione mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti