Henkel, Bingo i Eko život "Zajedno za čiste vode BiH"

04.11.2015. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Henkel, Bingo i Eko život 'Zajedno za čiste vode BiH'
OTVORI GALERIJU

U projekat se mogu uključiti i svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji od početka novembra kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda pomažu akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine.

Veliki ekološki projekt "Dan voda Bosne i Hercegovine", koji se odvija pod sloganom Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode, ove će godine na niz lokacija okupiti vrhunske timove ronioca s misijom čišćenja voda diljem cijele države. Najavili su to na konferenciji za medije inicijatori projekta i partneri: kompanije Henkel, Bingo i Eko život te udruga za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA. Ovo je nastavak odlične saradnje započete u 2014. godini, a prvi put će se u 2016. godini obilježiti "Dan voda Bosne i Hercegovine".

Projekt od velikog društvenog značaja za cilj ima čišćenje rijeka na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine. Pokrenut je koncem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša. Jedan od važnih ciljeva ovog projekta svakako je saradnja s lokalnim udruženjima za zaštitu voda i stručnim udrugama koje su sudjelovale u samoj implementaciji projekta ali i vlastima lokalne samouprave, čime se stvara mreža saradnika na području provedbe projekta koja će i nakon njegovog završetka djelovati u cilju dugotrajne zaštite područja rijeke Bosne i okolnog kraja. Sve akcije čišćenja odvijaju se u organizaciji udruge GUWAA koju vodi poznati ronilac Kristijan Curavić.

"Jako sam ponosan na ovaj projekt koji ulazi u drugu godinu uspješne suradnje jer želimo upozoriti javnost o važnosti kontinuiranog djelovanja i čišćenja naših voda. Mi smo s nekoliko akcija samo zagrebali po riječnom dnu i tim putem valja nastaviti. Zahvalan sam svim partnerima koji nas podržavaju kao i lokalnim ronilačkim klubovima koji sudjeluju u našim akcijama čišćenja i Danu voda Bosne i Hercegovine", izjavio je Kristijan Curavić, ronilac i osnivač udruge GUWAA.

Projekt čišćenja voda samo je dio Henkelove strategije održivosti koja ima važnu ulogu u poslovanju ove kompanije. "Kad smo započeli s ovim projektom prije godinu dana, planirali smo dugoročnu saradnju. Naš je cilj podizanje svijesti o potrebi očuvanja čistoće naših rijeka i zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli u prvoj godini, ali to je tek početak. Drago nam je što imamo podršku odličnih partnera: trgovačkog lanca Bingo, Eko života i udruge GUWAA i svih koji nas podržavaju u akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine", izjavio je Mario Altan, General manager Henkel Adria, Laundry & Home Care.

U projekat se mogu uključiti i svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji od početka novembra kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda pomažu akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine. "Naša kompanija iz godine u godinu realizuje sve više društveno-odgovornih projekata. Uz partnere kao što je Henkel, ovakav projekat može postati trend u našem okruženju. Jedino upornošću i istrajnošću možemo mijenjati svijest naših sugrađana, što se ovakvim projektom ciljano i radi. U 2014. godini zadesile su nas katastrofalne poplave od kojih se BiH i danas oporavlja. Jedan od načina da se bolje odnosnimo prema prirodi jeste i kupovina ekološki prihvatljivih proizvoda, na što ćemo mi u toku ove kampanje i skretati pažnju našim kupcima. Somat, Persil i Silan su već dobro poznati po svojoj kvaliteti, a kroz kampanju ćemo kupce upoznati i sa drugim prednostima ovih proizvoda", navela je Tatjana Paunoski, rukovoditelj službe marketinga Binga

U proljeće 2016. godine očekuju se i prve akcije čišćenja, a da bi sav otpad izronjen iz rijeka bio zbrinut na primjeren način, pobrinut će se društvo Eko život. "Želim iskoristiti priliku da ispred Eko života, kao operatera sistema na čijem sam čelu, izrazim posebno zadovoljstvo što smo po drugi put okupili istu ekipu pri kreiranju jedne jako dobre ekološke priče. Kao i prošle godine Eko život će preko svojih servisera obezbijediti da se  otpad koji se izvadi iz naših voda zbrine na propisan način. Istinski nam je zadovoljstvo što uz  kompanije poput Henkela i našeg osnivača, kompanije Bingo iz Tuzle svojim angažmanom   možemo doprinjeti da  nam Bosna i Hercegovina bude čišća i ljepša", izjavila je Lidija Tomić, direktorica Eko života.

Akcije čišćenja u sklopu projekta “Dan voda Bosne i Hercegovine” bit će realizirovane u proljeće 2016. godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti