Hercegovina ostaje bez odlagališta otpada

07.07.2014. 12:27 / Izvor: Dnevni list
Hercegovina ostaje bez odlagališta otpada

Hasan Stupac, direktor JP Uborak, u više je navrata istaknuo kako je stanje teško i da se oni svim silama trude obavljati svoj posao, no da su svi kapaciteti za prijem otpada odavno popunjeni.

Zbog sudskog spora koji je pokrenuo jedan dioničar Uborka, novo odlagalište još uvijek nije otvoreno, dok je na starom stanje alarmantno, o čemu je Dnevni list više puta pisao. Upravo taj sudski spor može dovesti do katastrofalne situacije, odnosno nagomilanog smeća, što je navela i Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića, koja ističe kako se čeka službeni akt o presudi koja ima veliki značaj za novo, ali i staro odlagalište smeća.

Kapaciteti

Podsjetimo, poznato je kako je odlagalište otpada Uborak već duže vrijeme premašilo sve svoje kapacitete iako je jedino za Mostar i okolicu. Hasan Stupac, direktor JP  Uborak, u više je navrata istaknuo kako je stanje teško i da se oni svim silama trude obavljati svoj posao, no da su svi kapaciteti za prijem otpada odavno popunjeni.
"Stanje je isto, ništa se nije promijenilo, a mi i dalje radimo i nemamo nikakvih informacija o tome što će biti u budućnosti", kazao je Stupac.
No, poznato je kako novo odlagalište nema građevinsku, niti uporabnu dozvolu, a ne može je dobiti upravo zbog spora koji je na sudu, te se samim time novo odlagalište ne može otvoriti.
"Imam nekih naznaka iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja da je Županijski sud u Sarajevu okončao upravni spor, međutim, Grad Mostar još nije dobio nikakvo rješenje po tom pitanju, tako da još uvijek ne znamo u kojem je obliku ta presuda donesena. Kada zaprimimo službeni akt, moći ću vam sa sigurnošću reći kakav je ishod, o kojem sada možemo samo nagađati. U slučaju da spor bude pozitivan po novo odlagalište , ono bi uskoro trebalo započeti s radom, a u slučaju da situacija ne bude takva, možemo samo nagađati katastrofu", kazala je Komadina koja je navela kako moderno odlagalište smeća zjapi prazno, te kako je prošle godine održano probno puštanje u rad odlagališta, no ono službeno nikad nije otvoreno jer odlagalište ne posjeduje službene papire koji su joj potrebni kako bi bilo pušteno u rad.

Zabrinuti građani

Sada se očekuje službeni akt kojim će se znati konačna odluka, odnosno hoće li novo odlagalište biti otvorena ili gradu slijedi katastrofa. Novo odlagalište za sada zjapi prazno, a ostaje za vidjeti hoće li milijunski projekt takav i ostati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti