Hoće li građani direktno birati gradonačelnika i vijećnike Grada Sarajeva?

27.06.2017. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Hoće li građani direktno birati gradonačelnika i vijećnike Grada Sarajeva?

Moguća su pitanja i formalno prenošenje ovlaštenja na lokalnu zajednicu.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sastao se danas sa zastupnikom i predsjednikom Kluba Naše stranke u Skupštini KS Predragom Kojovićem i, tom prilikom, informirao ga o provedenoj javnoj raspravi o prijedlogu amandmana L do LV na Ustav KS.

"Ključna pitanja koja će trebati definirati do održavanja skupštinske rasprave su administrativna organizacija Grada Sarajeva, pri čemu se mora utvrditi da li će Grad biti sa četiri ili više općina. Zatim pitanje direktnog izbora gradonačelnika, rješavanja problema dugovanja u oblasti komunalne privrede i njenog zajedničkog obavljanja, izbjegavanja rješenja po pitanju 'švedskog stola' – da lokalna samouprava preuzme ono što je danas profitabilno a da s druge strane veliki dužnici i problemi u oblasti komunalne privrede i drugim resorima ostanu neriješeni“, naveo je između ostalog ministar Nenadić.

Dodao je kako su moguća pitanja i formalno prenošenje ovlaštenja na lokalnu zajednicu u skladu sa ustavnim rješenjima, a nakon toga i povjeravanje osnivačkih i drugih prava Gradu, Kantonu ili na neki drugi način.

"Opredjeljenje resornog ministarstva je da obavi konsultacije sa svim partnerima u Skupštini KS, kako bismo osigurali, prije svega, usaglašene stavove oko ovih važnih pitanja za KS i time, naravno, u formalnom smislu i dvotrećinsku skupštinsku podršku koja je neophodna za donošenje ustavnih amandmana", naglasio je ministar Nenadić ovom prilikom.

Ministar Nenadić je upoznao zastupnika Kojovića da su već izrađeni i prednacrti zakona o lokalnoj samoupravi, o pripadnosti javnih prihoda i o imovini Kantona Sarajevo, tako da je današnji sastanak poslužio u pravom smislu riječi za konsultacije.

"Smatram da ovu priliku kada se Ustav KS mijenja treba iskoristiti kako bi se počelo sa promišljenom, odnosno smišljenom dekonstrukcijom onih dejtonskih rješenja koji su prepreka Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji. I u ovom konkretnom slučaju, klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS predložio je svoje amandmane koje sam danas detaljno predstavio ministru, a koji podrazumijevaju pravo građanima gradskih sarajevskih općina da svojom voljom direktno u dva kruga biraju svog gradonačelnika i ljude u Gradskom vijeću koji će ih predstavljati", obrazložio je zastupnik Kojović.

Istakao je i kako je u pitanju set bazičnih prava koja su svakom čovjeku koji živi u EU potpuno prirodna, zbog čega oni ne mogu da zamisle neki drugačiji način izbora, ali eto takva je, nažalost, kod nas situacija, izazvana upravo tim dejtonskim pravnim aktom.

"Ono što mi radimo sada jeste da pokušavamo iznaći najbolje pravno rješenje i vratimo to pravo građanima Sarajeva, i evo nadam se da će u ovom procesu promjena Ustava KS koji slijedi to biti prepoznato od drugih političkih subjekata u Skupštini, jer mislim da je sasvim logično da upravo Sarajevo bude prvi bh. grad koji će napraviti taj snažan iskorak prema standardima evropske demokratije i njihovim vrijednostima", naglasio je zastupnik Kojović.

Na kraju sastanka ministar Nenadić se zahvalio zastupniku Kojoviću na ovakvom vidu saradnje i vrlo otvorenoj razmjeni mišljenja, pa i pravnih stavova o konkretnim pitanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti