I Slavica Injac ispunjava nove uslove za direktora Agencije za bankarstvo

12.04.2017. 11:36 / Izvor: capital.ba
I Slavica Injac ispunjava nove uslove za direktora Agencije za bankarstvo

Novi konkurs, novi uslovi: Direktor Agencije može biti i ako se protiv njega vodi krivični postupak.

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je ponovo raspisalo konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, ali sa bitno izmijenjenim uslovima. Potrebno radno iskustvo je povećano na sedam godina, ali sada se mogu prijaviti i kandidati protiv kojih se vodi krivični postupak, prenosi portal CAPITAL.

Ministarstvo finansija prisiljeno je da raspiše novi konkurs nakon što predloženi kandidati za direktora i njegovog zamjenika Srđan Kondić i Dragan Serdar nisu na poslednjoj sjednici Narodne skupštine dobili potreban broj glasova za imenovanje.

Novim konkursom propisano je da kandidati moraju imati ekonomski ili pravni fakultet, te najmanje sedam godina radnog iskustva u toj stručnoj spremi na rukovodećim poslovima u organima organizacijama i institucijama finansijskog sektora, dok je prethodnim konkursom traženo najmanje pet godina radnog iskustva u bankarstvu i finansijama.

Osim ovog, novim konkursom drugačije su precizirani još neki uslovi. Zanimljivo je da se u novom u odnosu na stari konkurs ne precizira da direktor ne može biti kandidat protiv kojeg se vodi krivični postupak.

Tako se novim konkursom od kandidata preciznije traži da „nisu osuđivani za krivična djela protiv privrede i platnog prometa ili kršenje javnih ili profesionalnih dužnosti“, dok je prethodnim konkursom bili predviđeno da „kandidati nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivična djela koja su nespojiva sa obavljanjem dužnosti direktora i zamjenika Agencije“.

Izmijenjen je i uslov koji je predviđao da kandidati ne smiju imati privatni (finansijski) interes u bankama, mikrokreditnim organizacijama, davaocima lizinga i štedno-kreditnim organizacijama.

Sada je konkursom predviđeno da kandidati ne smiju posjedovati direktno ili indirektno, udjele, akcije ili dužničke hartije od vrijednosti u banci ili drugoj finansijskoj organizaciji nad čijim radom Agencija vrši kontrolu i nadzor.

Zanimljivo je da ni u starom ni u novom konkursu nema odredbe koja je predviđena Zakonom o Agenciji za bankarstvo RS, a koja kaže da direktor, zamjenik direktora i zaposleni u Agenciji ne mogu biti zaposleni u nekom drugom privrednom društvu ili pravnom licu i ne mogu biti članovi organa u banci ili drugoj finansijskoj organizaciji bankarskog sistema.

Konkurs je otvoren 15 dana, nakon čega će biti obavljeni intervjui sa kandidatima.

Direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo bira Narodna skupština na prijedlog Vlade RS.

Prvi konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije zatvoren je krajem novembra prošle godine, a Vlada RS je tek krajem prošlog mjeseca predložila Srđana Kondića i Dragana Serdara za direktora odnosno zamjenika direktora Agencije.

Međutim, njima dvojici na posljednjem zasjedanju NSRS nedostajao je samo jedan glas za izbor.

Inače, Serdaru koji je aktuelni zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS mandat je istekao 15. oktobra prošle godine, a po zakonu u tehničkom mandatau može da bude još šest mjeseci. S obzirom na to da mu i taj mandat za nekoliko dana ističe, a da je očigledno da novi direktor do tada neće biti izabran, ostaje nejasno ko će u narednom periodu upravljati Agencijiom.

Na čelu Agencije za bankarstvo RS bila je Slavica Injac, koja je krajem marta 2016. godine uhapšena sa još nekoliko lica, među kojima je i tadašnja direktorica Investiciono-razvojne banke RS Snežana Vujnić, zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti