Idu uštede: Bihać ograničio plate direktora javnih preduzeća

29.06.2017. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Idu uštede: Bihać ograničio plate direktora javnih preduzeća

Ograničavanjem plaća direktora ostvarit će značajne uštede i efekti će se vidjeti na kraju kalendarske godine.

Gradsko vijeće Bihać je većinom glasova na sjednici prihvatilo Prijedlog odluke o plaćama direktora javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Grad Bihać, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Šuhreta Fazlića.

To je još jedna odluka gradske uprave čiji je cilj smanjenje troškova u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad i koja će, po Fazlićevim riječima, nastaviti pozitivne trendove ušteda, koje provodi nova gradska administracija u posljednjih sedam mjeseci.

Usvojenom odlukom, mjesečna plaća direktora JU Galerija, JU Kulturni centar, JU Stanouprava, JU Sport,odmor i rekreacija, JU Centar za socijalni rad, JP RTV Bihać d.o.o., JP Veterinarska stanica d.o.o. i JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu dvije prosječene neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna plaća direktora JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, JP Vodovod d.o.o. i JKP Komrad d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu dvije i po prosječene neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

Plaća direktora može biti i veća, o čemu odluku donosi Nadzorni odbor javnog preduzeća i javne ustanove na osnovu ostvarenih rezultata poslovanja javnog preduzeća i javne ustanove za koje se utvrdi da su rezultat rada i menadžerskih sposobnosti direktora.

"Kad su u pitanju kriteriji utvrđivanja visine plate direktora, vodili smo se kriterijem raspolaganja javnog novca, broja zaposlenih i društvenog značaja firme. Ovom odlukom ostvariti ćemo značajne uštede i efekti će se već vidjeti na kraju kalendarske godine. Smatram da će visina plata i s novom odlukom biti značajna velika i odgovarajuća za vođenje javnih preduzeća i ustanova na području grada Bihaća", rekao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je istaknuto tokom rasprave, prilikom planiranja budžeta za 2017. godinu i Izvještaja interne revizije iz 2017. godine primijećeno je da je visina plaća direktora u javnim preduzećima i javnim ustanovama neujednačena te da je razlika u pojedinim iznosima plaća neprihvatljiva s obzirom na sveukupno stanje dugovanja i iskazanih gubitaka u podnesenim godišnjim izvještajima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti