Impresivni rezultati trogodišnjeg projekta INTERA Tehnološkog Parka

01.04.2017. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Impresivni rezultati trogodišnjeg projekta INTERA Tehnološkog Parka
OTVORI GALERIJU

Konferencija projekta "Intera TP – Technology and innovation centre Mostar", održana je u Mostaru.

Poslovni inkubatori, tehnološki parkovi, centri za edukacije – sve su to pojmovi koji predstavljaju temelje suvremenog poslovnog svijeta. Ukoliko se pogleda stanje u Mostaru i regiji nekoliko godina unatrag, lako se da primijetiti nedostatak spomenutog. Prije tri godine INTERA Tehnološki Park započeo je implementaciju projekta "INTERA TP – Technology and innovation centre Mostar" financiranog od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Projekt je imao jasan cilj – uspostaviti prvi tehnološki park u Mostaru te na taj način pokrenuti razvoj mostarske startup scene, omogućiti dodatno obrazovanje mladih i nezaposlenih, doprinijeti istraživačkim i razvojnim projektima, promovirati žensko poduzetništvo te spojiti domaća i internacionalna poduzeća.

Impresivni rezultati trogodišnjeg projekta prezentirani su na trosatnoj konferenciji održanoj u petak, 31.3.2017. godine u dvorani "Europa" INTERA Tehnološkog Parka. Na samom početku prisutnima se obratila Anne Havnor, zamjenica šefa misije Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH, koja je istaknula kako je u posljednje tri godine vidljiv ogroman napredak koji se pokazao kroz rezultate u provedenim aktivnostima, te da je Norveška izuzetno ponosna na sve postignuto s INTERA Tehnološkim Parkom.

Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, u svom se govoru osvrnuo na potrebu da institucije podrže ovakve projekte jer se samo sinergijskim učinkom može napredovati. Ispred Grada Mostara obratila se glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina.

"INTERA svojim radom utječe na jednu povoljnu klimu što se tiče gospodarskih subjekata u Mostaru te što se tiče raznih vrsta inovacija i edukacija pogotovu studenata sa Sveučilišta i s Univerziteta. Ovdje mogu dobiti sve potrebne ideje kako osnovati tvrtku", istaknula je Komadina.

Janne K. Florholmen, Senior Advisor partnerske organizacije Boost Global Innovation, prisutnima je ispričala kako je suradnja između INTERA-e i Boost Global Innovation-a doprinijela ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Davor Krezić, jedan od osnivača INTERA Tehnološkog Parka, u nekoliko se rečenica prisjetio kako je već u davnoj 2000. godini postojala ideja za razvoj nečega što bi doprinijelo razvoju društva i poduzetničke strukture. Upravo tako je nastala Zaklada za inovaciju i tehnološki razvitak. Ukratko se osvrnuo i na činjenicu koliko Bosna i Hercegovina gubi odlaskom mladih, te da je ovo upravo jedan od načina kako zaustaviti njihov odlazak i zadržati ih kako bismo zajednički doprinijeli boljitku te istaknuo da mladi trebaju sanjati velike stvari i biti uporni kako bi se trud isplatio.

Nakon pozdravnih riječi, tehnički direktor INTERA TP-a Mladen Kostić i voditeljica poslovnog inkubatora Meliha Gekić Lerić prisutnima su kroz kratku prezentaciju pokazali rezultate projekta koji su u svim segmentima nadmašili očekivano.

Prema njegovim riječima, projekt je iznimno uspješan iz dva razloga.

"Ne da smo ostvarili indikatore koje smo obećali donatoru, nego smo naučili puno toga što će nam vrijediti u idućim godinama", istaknuo je Kostić.

Impresivne brojke ostvarene kroz protekle tri godine govore same za sebe. Naime, kroz ovaj projekt INTERA Tehnološki Park potpomogao je uspostavi 18 startupa u svojim prostorijama te još njih 13 kroz proces virtualne inkubacije, generirao je 115 novih radnih mjesta, dok je pet domaćih poduzeća spojio s inozemnim tvrtkama. Osim toga, u prostorijama INTERA TP-a organizirano je više od 100 obuka koje je pohađalo više od 1000 osoba te su urađena četiri R&D projekta u suradnji s fakultetima i poduzećima.

Da priča o rezultatima ne bi ostala samo na brojkama, pobrinula se prva panel diskusija okupivši predstavnike četiri startupa INTERA Tehnološkog Parka koji su nesebično s prisutnima podijelili svoje priče i viđenje startup i poduzetničke scene u Mostaru i regiji.

U drugoj panel diskusiji sudjelovali su Anita Perić iz Službe za zapošljavanje HNŽ/K, Drago Gverić iz Inovacionog centra Banja Luka, Vedrana Ajanović iz BIT centra Tuzla, prof. dr. sc. Darko Petković, redoviti profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA TP-a. Relevantni gosti iz nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i Službe za zapošljavanje dotaknuli su se gorućih problema s kojim se susreće gospodarstvo Bosne i Hercegovine u cjelini, ali i istaknuli značaj INTERA Tehnološkog Parka u razvoju ekonomije. Interaktivnom raspravom panelisti su ukazali na sljedeće korake koje je potrebno poduzeti kako bi se pozitivna priča, pokrenuta od strane INTERA Tehnološkog Parka, nastavila.

Konferenciju je svečano zatvorio Vedran Šimunović koji je obećao da će INTERA Tehnološki Park ići ovim smjerom i laganim koracima naprijed nastaviti sve ono što je započeo prije tri godine.

Iako konferencija predstavlja kraj ovog projekta, to ni u kojem slučaju ne znači kraj aktivnosti kojima će INTERA Tehnološki Park doprinositi dobrobiti hercegovačkog gospodarstva. I u budućnosti INTERA TP će implementirati projekte kojima će utjecati na razvoj poduzetništva, obrazovanje mladih i smanjenje nezaposlenih. Uvjereni smo da godine, koje dolaze, donose neke nove projekte koji će imati jednako značajne rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti