INA-MOL odustaje od arbitraže protiv Vlade Federacije BiH

30.03.2016. 09:21 / Izvor: Avaz.ba
INA-MOL odustaje od arbitraže protiv Vlade Federacije BiH

Predstavnici konzorcija INA-MOL zatražili su od Vlade FBiH odgađanje arbitraže na 90 dana na osnovu tužbe za dokapitalizaciju "Energopetrola".

Predstavnici konzorcija INA-MOL zatražili su od Vlade FBiH odgađanje arbitraže na 90 dana na osnovu tužbe za dokapitalizaciju “Energopetrola”, potvrđeno je nam je jučer iz Federalne vlade.

Ovaj konzorcij tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova koje je preuzeo dokapitalizacijom iz marta 2006. godine, zahtijevajući da tužbe koje su podnijeli radnici “Energopetrola” mora nadoknaditi aktuelna vlada.

Riječ je o potraživanju od 64 miliona KM.

Suvad Osmanagić, predsjednik Radne grupe koja vodi pregovore sa INA-MOL-om, kazao nam je da je ovo prvi put da ovaj konzorcij traži odgodu početka arbitraže.

"Mi sada čekamo da se oni izjasne po zahtjevu Vlade da definitivno odustanu od arbitražnog postupka. Oni sada na svojim upravama trebaju donijeti tu odluku. Vidjet ćemo šta će biti. Nadamo se da će odustati od arbitraže, jer za nju nemaju nikakvog osnova", rekao nam je Osmanagić.

Ovaj višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. sa INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti