Informaciona bezbjednost - jedan od najvažnijih zadataka države

24.11.2015. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Informaciona bezbjednost - jedan od najvažnijih zadataka države
OTVORI GALERIJU

Cyber terorizam predstavlja aktuelnu i sveprisutnu prijetnju u domenu informacione bezbjednosti, a primjenom IT rješenja u oblasti zaštite bezbjednosti IT infrastrukture, ovom problemu se velikim dijelom može stati u kraj, navedeno je na Infosec konferenciji.

Cyber terorizam predstavlja aktuelnu i sveprisutnu prijetnju u domenu informacione bezbjednosti i kao takav je potencijalna prijetnja za nacionalnu bezbjednost, a primjenom IT rješenja u oblasti zaštite bezbjednosti IT infrastrukture, ovom problemu se velikim dijelom može stati u kraj – poruka je ovogodišnje, pete po redu TeleGroup Infosec konferencije o informacionoj bezbjednosti, koja je održana 24. novembra u Banjaluci.

Na konferenciji su predstavljena aktuelna security rješenja i ponuđeni odgovori na neke od izazova u ovoj oblasti, kako bi kompanije i institucije zaštitile svoje podatke i resurse i tako obezbijedile kontinuitet u radu i funkcionisanju.

Infosec konferencija pokrenuta je 2011. godine sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbјednosti regiona zapadnog Balkana a ove godine okupila je oko 200 učesnika.

"Moramo biti svjesni da su informacije jedan od glavnih resursa svake države, a informaciona bezbjednost jedan od glavnih zadataka države, jer sve su češći napadi na državne institucije i na informacije u oblasti privrede. Iz tog razloga ističemo značaj sistemskog uvođenja mehanizama zaštite, gdje bi glavni nosilac trebale biti državne institucije i privreda, a IT kompanije su te od kojih se očekuje da kreiraju moderna i najnovija rješenja. Upravo je Infosec mjesto gdje se mogu saznati najnovija tehnološka rješenja i dostignuća iz oblasti zaštite i bezbjednosti informacija", izjavio je generalni direktor kompanije "TeleGroup" Banjaluka Dragan Zlokapa.

Specijalni gost ovogodišnje Infosec konferencije bio je ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmin Komić.

"U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jedan od bitnih segmenata koje treba uskladiti sa evropskim standardima je informaciono društvo. Republika Srpska je prepoznala značaj uvođenja i razvoja informaciono – komunikacionih tehnologija i veoma je aktivna na regionalnom niovu, što se ogleda kroz suočavanje sa izazovima na putu društva znanja, oslanjanje na potencijale koje pruža digitalizacija, kao i kroz nastojanje da koristi mogućnosti integracije vlastitih ekonomija u svjetsko tržište", izjavio je Komić.

Dodao je da je podizanje nivoa informacione bezbjednosti poseban i izuzetno značajan zadatak svakog informacionog društva, a Infosec konferencija je svojevrstan doprinos nastojanju uspješnog rješavanja tog zadatka.

Kao IT kompanija koja se bavi sigurnosnim tehnologijama, TeleGroup želi da podrži napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbјednosti, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva.

Strateško usmjerenje kompanije "TeleGroup" na polju društveno odgovornog poslovanja fokusirano je na podršku obrazovanju i stalnoj edukaciji, pa je u okviru ovih aktivnosti a povodom pete "Infosec" konferencije odlučeno da se četiri računara doniraju Banjalučkoj gimnaziji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti