Institucije će morati objavljivati dobitnike grantova i dodijeljene iznose

21.08.2017. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Institucije će morati objavljivati dobitnike grantova i dodijeljene iznose

Spremaju se izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama. Pogledajte što će institucije morati objavljivati na svojim web stranicama

Prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, čije se izmjene dugo spremaju, je trenutno u postupku javnih konzultacija. U njemu postoji nekoliko značajnih novina. 

Jedna od novina je skraćenje roka za odgovor institucije na zahtjev za pristup informacijama koji sadrži neki formalni nedostatak koji sprečava postupanje po podnesenom zahtjevu.

Naime, prema prednacrtu odgovorni organ je dužan da u roku od pet dana (ranije osam) od dana prijema zahtjeva pismenim putem obavijesti podnositelja zahtjeva da uočene nedostatke otkloni u roku od osam dana od dana prijema prijema obavijesti.

Novina je također da će se kod provođenja testa javnog interesa o dostupnosti informacija, javni organ biti dužan utvrditi može li se pristup informaciji ograničiti radi zaštite neke od zaštićenih vrijednosti ili prevladava zaštita javnog interesa.

"Ako prevladava javni interes u odnosu na zaštićene vrijednosti, informacija će se učiniti dostupnom", navedeno je u prednacrtu. 

Jedna od značajnih novina je da će informacije o raspolaganju javnim sredstvima morati biti dostupne javnosti i bez provođenja postupka ispitivanja javnog interesa za njihovu objavu.

Ono što do sada nije bilo specificirano u Zakonu, a predviđeno je prednacrtom, je da će institucije informacije o dodijeljenim subvencijama, bespovratnim sredstvima ili donacijama morati objaviti na web stranici, ali uz obvezu objave potpunog popisa korisnika i visine iznosa granta.

Naime, ovo je značajna izmjena jer smo do sada imali slučajeve da, recimo, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo turizma objave informacije o dodjeli gratova samo sa nazivom kompanije/udruženja, ali bez iznosa sredstava.

Ova ministarstva nisu čak ni na zahtjev za pristup informacijama otkrili iznos dodijeljenih sredstava što prema mišljenju stučnjaka krši načelo transparentnosti raposlaganja javnim novcem. 

Na web stranici će se, između ostalog, morati nalaziti informacije o javnim nabavkama, koncesijama i javno privatnom partnerstvu, provedenim postupcima, sklopljenim ugovorima, kao i informacije o njihovoj realizacije.

Za one informacije za koje je, u skladu sa ovim zakonom, tražen i odobren pristup više od tri puta institucije će morati objaviti na svojim stranicama.

Javni organ dužan je informacije objaviti najkasnije u roku od 30 dana od dana njihovog sačinjavanja ili donošenja, odnosno od njihovog usvajanja, navodi se u prednacrtu zakona. 

INFORMACIJE KOJE ĆE INSTITUCIJE MORATI OBJAVLJIVATI  PROAKTIVNO

Neke od podataka koje će institucije biti dužne objavljivati proaktivno, bez upita javnosti, na svojim web stranicima su proračun i godišnji financijski izvještaj o ostvareni prihodima i rashodima u prethodnoj godini, u kom se navode funkcije, politika i financijski poslovi javnog organa kao i godišnje planove, programe, strategije.

Također nacrte zakona i drugih propisa, sa razlozima za njihovo donošenje.

Također će morati biti dostupni i registri koje javni organi vode u okviru poslova iz svoje nadležnosti i baze podataka u posjedu javnog organa. Osim vodiča za pristup informacijama na web stranicama će morati biti navedene institucionalne informacije u okviru kojih se navode funkcije, politika, poslovi, nadležnosti kao i imena rukovoditelja sektora sa njihovim kontakt podacima.

Nakon javih konzultacija prijedlog će biti stavljen u dalju proceduru.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti