Interes britanskih kompanija za suradnju u oblasti modernizacije rudnika

26.10.2016. 11:42 / Izvor: Akta.ba

Konferencija je okupila vodeće energetske i rudarske kompanije iz regije, te vodeće britanske dobavljače modernih tehnologija i usluga u rudarstvu.

BiH je krenula u nove projekte koji se odnose na modernizaciju sektora rudarstva. Za uspostavljanje poslovne suradnje u ovoj oblasti interes je iskazalo i nekoliko vodećih britanskih kompanija iz ove oblasti koje danas sudjeluju na  konferenciji ''Great UK-Western Balkans Mining Business Exchange'' koja se održava u Sarajevu u organizaciji Odjela za međunarodnu trgovinu Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Konferencija je okupila vodeće energetske i rudarske kompanije iz regije zapadnog Balkana, te devet vodećih britanskih dobavljača modernih tehnologija i usluga u rudarstvu, kako bi predstavili planove ulaganja u modernizaciju rudnika, te najnovije raspoložive britanske tehnologije u ovoj oblasti.

Prema riječima Edwarda Fergusona, veleposlanika Velike Britanije u BiH, ove kompanije posjeduju značajnu ekspertizu i vještine iz oblasti zaštite okoliša, finansijskih i tehničkih kapaciteta te eksploatacije uglja, što bi moglo da bude od velikog značaja za BiH. Nekoliko britanskih kompanija kao što su Mineco, EFT i dr. već su prisutne u BiH, ali postoji i prilika za dalju suradnju. 

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da u RS-u ima oko 550.000 milijuna tona rezervi različitih mineralnih sirovina, od čega najviše uglja, te smatra da bi se u narednim decenijama trebali više posvetiti iskorištavanju ove sirovine.

Do smo do sada bili 'uspavani' što se tiče korištenje rezervi uglja te da mu je drago što se sa projektima sa kojima se krenulo i u RS i u Federaciji napokon počelo mijenjati stanje u toj oblasti.

"U tom smislu već su poduzete neke aktivnosti posljednjih nekoliko godina, a jedna od njih je realizacija velikog energetskog projekta, rudnika i Termoelektrane "Stanari", koji je završen i nalazi se u komercijalnom radu'' ,kazao je Đokić. 

Budući da je cilj konferencije da BiH prikaže svoje najznačajnije potencijale u pogledu mogućnosti korištenja termoenergije, naglasio je da je ovo ujedno i prilika da se BiH promovira kao područje gdje se mogu realizirati dobre investicije.

Navodi da su su projekti kao što su izgradnja TE Stanari koja je puštena u pogon, pripreme za izgradnja termobloka 3 u TE Ugljevik, te istraživanja vezana za iskorištavanje antimona koje će, nada se, rezultirati i početkom proizvodnje, neki od projekta koji idu u tom pravcu. 

''Nije nam cilj da idemo samo u grubu eksploataciju uglja, nego da to budu i više faze prerade koje će rezultirati  izgradnjom novih energetskih objekta. To će omogućiti i razvoj ekonomije'', naveo je on.

Napominje da je ova konferencija prilika da dođe do nove suradnje sa britanskim kompanijama.

Stjepan Mioč, zamjenik federalnog  ministra energetike za rudarstvo, navodi da je Federacija krenula u proces restruktuiranja rudnika te u novi proces investicija. U sklopu toga će se ići i u nabavku nove opreme i modernizacije rudnika koja bi trebala rezultirati povećanjem proizvodnje.

Napominje da je do sada je u rudnike prošle godine uloženo 70 milijuna KM, te da će se investicije nastaviti. ''Nadam se da će ovu razgovori rezultirati novim  kontatima na području proizvodnje nove opreme, proizvodnje uglja i modernizacije rudnika'', istaknuo je on.

Tijekom dana bh. i britanske kompanije će imati priliku i za poslovne razgovore.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti