Ispunjena posljednja mjera koju je tražio MMF

24.06.2016. 12:36 / Izvor: Akta.ba
Ispunjena posljednja mjera koju je tražio MMF

Usvajanjem Dokumenta politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih ispunjena i posljednja mjera koju je postavio MMF.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Dokument politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih čime je ispunjena i posljednja mjera Federalne vlade za zaključenje aramnžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Izradom ovog strateškog plana Vlada FBiH je još jednom potvrdila svoje čvrsto opredjeljenje da istraje u sprovođenju reformskih mjera, posebno u dijelu smanjenja javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih, Vlada FBiH je pristupila izradi i ovog strateškog plana.

Od preuzimanja mandata, 31.3.2015. godine do danas, Vlada FBiH se opredijelila za vrlo restriktivnu i odgovornu fiskalnu politiku, sa posebnim fokusom na izdvajanje za plaće i naknade zaposlenih. Primjera radi, Vlada FBiH je na svojoj prvoj sjednici donijela odluku o moratoriju na nova upošljavanja i taj moratorij se na kvartalnoj osnovi produžava i kao takav daje značajne rezultate. Vlada FBiH će nastaviti s restriktivnom fiskalnom politikom i sa uštedama na poziciji plaća i naknada, a kroz stimulativne mjere će pokušati animirati kantone da usvoje iste ili slične obaveze.

Vlada FBiH će nastaviti sa ograničavanjem potrošnje na plaće mjerama i aktivnostima, koje uključuju nastavak restriktivne politike zapošljavanja, ograničeno i kontrolirano upošljavanje u državnoj službi na nivou Vlade FBiH, unapređenje suradnje sa kantonima kroz angažman Fiskalnog koordinacionog tijela na nivou FBiH, punu implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, te donošenjem novog Zakona o plaćama, koji će obezbijediti sveobuhvatno rješenje, harmonizaciju plaća, stepenovanje koeficijenata i vrednovanje učinka na radu, navode iz Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti