Ističe rok za polog kupovine Agrokomerca

05.02.2016. 08:41 / Izvor: Oslobođenje
Ističe rok za polog kupovine Agrokomerca

Nakon što je krajem prošlog mjeseca u Općinskom sudu Velika Kladuša na trećem ročištu obavljena prodaja usmenim javnim nadmetanjem nekretnina preduzeća Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, u ovoj krajiškoj opštini još ne znaju kakva će biti sudbina njihovog najvećeg preduzeća.

Nakon što je krajem prošlog mjeseca u Općinskom sudu Velika Kladuša na trećem ročištu obavljena prodaja usmenim javnim nadmetanjem nekretnina preduzeća Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, u ovoj krajiškoj opštini još ne znaju kakva će biti sudbina njihovog najvećeg preduzeća koje je zaslužno za razvoj i Kladuše i cjelokupne Cazinske krajine u bivšoj državi.

Kupac Agrokomerca je firma EIN Natural d.o.o. Sarajevo, sa najvećom ponudom od 12 miliona maraka, dok su preostali ponuđači imali čak duplo niže ponude. Bivši radnici Agrokomerca smatraju da je i iznos od 12 miliona mali, a jučer su ponovo zatražili od firme i države izmirenje njihovih obaveza.

"Mi smo pokušali sa sindikatima i radnicima koji su na spisku za prijevremenu penziju ponovo da se izborimo, da se potraživanja tim radnicima uplate, kako bi mogli ostvariti pravo na prijevremenu penziju. To nam je trenutno najveći problem. Uputili smo svoj zahtjev, pa ćemo vidjeti šta će se desiti. A što se tiče toga što je sud išao na prodaju Agrokomerca, po nama je ona nekvalitetna i neuredna i smatramo da je preduzeće prodano po vrlo niskoj cijeni. Po nama i jako upitnim ponuđačima. Mi insistiramo na vlastitoj proizvodnji, jer samo tako se može ostvariti dobit iz koje se mogu podmiriti sva potraživanja. Ako se realizuje prodaja, iz tih sredstava sve i fening će da završi u Poreznoj upravi, a ništa u obavezama radnicima. Mi to tako vidimo", kazao nam je Mumin Felić iz sindikalne organizacije Agrokomerca.

U procesu prodaje Agrokomercove imovine, direktno su učestvovali federalni premijer Fadil Novalić, njegov savjetnik Suvad Osmanagić, federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić i predsjednik Nadzornog odbora Agrokomerca Fadil Bihorac, a sve s ciljem kako bi se realizovala odluka Vlade Federacije sa 36. sjednice, kojom se dala saglasnost Razvojnoj banci FBiH da učestvuje u kupovini društva. Inače, Razvojna banka FBiH je za Agrokomerc ponudila 2.200.000 maraka i završila na trećem mjestu potencijalnih kupaca.

"Zato i mi radnici tražimo od premijera Novalića, ministra Dedića i ostalih, da dođu u Kladušu i da razgovaraju sa nama, da se dogovorimo za uplatu penzijskog osiguranja koje nam se duguje od 1997. godine", kazao nam je Felić.

Vrijeme im polagano ističe, jer do kraja februara, po zaključku Općinskog suda u Velikoj Kladuši, kupac Agrokomerca je dužan uplatiti iznos koji je ponudio, kako bi se ozvaničila prodaja.

Vlasnik te firme i budući vlasnik Agrokomerca, sarajevski biznismen Nihad Imamović, do sada je davao suzdržane izjave, da on još nije vlasnik Agrokomerca i da tu ništa još nije završeno.

Ako odustane, Agrokomerc će onda pripasti drugom ponuđaču – firmi Silsila d.o.o. Sarajevo, koja je ponudila 5.200.000 maraka. Prema našem izvoru u Velikoj Kladuši, to bi se i moglo desiti, odnosno da će drugi ponuđač biti podržan i od Razvojne banke.

Silsila je nezvanično kćerka firme Gadžo komerc, koja već nekoliko godina vodi uspješnu proizvodnju u Agrokomercovom pogonu prehrambene industrije.

Prilikom naše nedavne posjete Agrokomercu, direktor proizvodnje Zlatko Sejmenović nam je kazao da su u pokretanje prehrambene industrije iz Gadžo komerca uložili 1,5 miliona maraka, da zapošljavaju 235 radnika, te da imaju planove za proširenje proizvodnje.

No, tek nakon ozvaničenja prodaje Agrokomerca, a što će biti krajem mjeseca, znaće se tačno ko će preuzeti ovaj nekadašnji prehrambeni gigant.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti