Italijanska Grupacija PSC zainteresirana za investiranja u BiH

10.03.2016. 15:30 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici italijanske grupacije PSC i bh. kompanije VS-Trend iz Bihaća danas su u Sarajevu, u prisustvu predstavnika lokalnih i entitetske vlasti, razgovarali o osnivanje zajedničke komapnije u Bihaću i širenju postojeće saradnje na treća tržišta.

Predstavnici italijanske grupacije PSC i bh. kompanije VS-Trend iz Bihaća danas su u Sarajevu, u prisustvu predstavnika lokalnih i entitetske vlasti, razgovarali o osnivanje zajedničke komapnije u Bihaću i širenju postojeće saradnje na treća tržišta. PSC je u svijetu biznisa poznata po izgradnji putničkih kruzer brodova i vojne industrije.

Predsjednik grupacije PSC Umberto Pesce izjavio je da imaju uspješnu tehničko-poslovnu saradnju sa kompanijom VS-Trend u proizvodnji ventilacionih sistema za putničke kruzer brodove, te da namjeravaju proširiti saradnju na projektima koje izvode u Kataru na objektima koje grade za predstojeće svjetsko prvenstvo u fudbalu.

"Ono što nam je sljedeće u poslovnom planu jeste širenje na tržište Katara. Kao kompanija nastojat ćemo i dalje ulagati kroz tehničko poslovne saradnje u bh. tržište i kompanije koje žele širiti svoje poslovanje u treće zemlje svijeta", rekao je Pesce.

Naglasio je da su dobro prihvaćeni u institucijama Bosne i Hercegovine na čemu je posebno zahvalan.

Sljedeći sastanak na kome će biti govora o konkretnim projektima i investicijama održat će se u Bihaću 4-5.aprila kada bi trebao biti potpisan i sporazum o spomenutoj saradnji ove dvije kompanije.

O značaju ovakvih projekta za bh. govorio je i Ahmet Egrlić Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH istakavši kako su ovo dobre šansa za bh. Kao primjer današnjeg sastanka spomenuo je regiju Bihaća tj. USK koji nude svoje prostore u poduzetničkim Industrijskim zonama ali i kapacitete koje već imaju slične poslove u Singapuru, Majamiju i dr. zemljama svijeta.

"PSC je jako uspješna kompaniji pa stoga i naši projekti i analize istih moraju biti studiozno obrađeni i kao takvi prezentirani investitorima. Na nama je da procijenimo koje su to pozicije sa kojima mi možemo učestvovati na trećim tržištima", rekao je Egrlić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da su predstavnici vlasti danas dali podršku otvaranju novih, proizvodnih radnih mjesta koja su prioritet za bh..

"Mi ćemo kroz svoje nadležne institucije svakako podržati otvaranje novih radnih mjesta, neizostavna će biti podršku našim kompanijama prilikom ostvarivanja kreditnih pogodnosti i omogućiti ćemo im sve one privilegije koje mi možemo dati prilikom realizacija ovako značajnih projekta. Ono što je sigurno jeste da mi nudimo kvalitetnu radnu snagu i proizvode koji su potrebni ovoj kompaniji za nastavak svog rada u zemljama njihovog djelovanja", rekao je Dedić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević istakao je da plan italijanske grupacije da dio proizvodnje premjeste u Bihać ima podršku kantonalne i gradske vlasti, te da će tom projektu pružiti svu potrebnu pomoć.

"Kanton će dati svu podršku ovom projektu i kao primjer smo danas ovdje da pokažemo kako politika ne mora uvijek da koči poslovanje i realizacije projekata koji su od značaja za bh.", istakao je Saračević

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević pojasnio je da su gradske vlasti s kompanijom VS-Trend sufinansirale kupovinu zemljišta za gradnju novog objekta, kao i da bi najavljeni projekt trebao potaknuti razvoj metalske industrije u Bihaću i zapošljavanje značajnog broja radnika.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti