Iza BiH najuspješnija evropska godina, ali je ostalo mnogo posla

21.06.2017. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Iza BiH najuspješnija evropska godina, ali je ostalo mnogo posla

Komesar Vella je izrazio punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine. Pohvalio je reformske procese u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je jučer u Briselu sa evropskim komesarom za okoliš, more i ribarstvo Karmenu Vellom o reformskim procesima i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je istakao da su pored euroatlantskih integracija ekonomski razvoj, vladavina prava i sigurnost u fokusu djelovanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Rekao je da postoji visok nivo svijesti unutar Bosne i Hercegovine da priroda i zdrava okolina ne smiju biti žrtvovani radi ubrzanog ekonomskog razvoja.

“Okoliš je oblast gdje se ne mogu postaviti granice a uticaji vrijede za cijeli region, ne samo za jednu zemlju. Zato želimo da postanemo dio regionalnih projekata, a preko članica EU i dio evropskih projekata”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

S tim u vezi, je dodao da je Bosna i Hercegovina prihvatila i ratifikovala Pariški sporazum, a namjeravani nacionalni određeni doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektima staklene bašte (INDC), napravila i predala prije skupa u Parizu. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina usvojila Strategiju prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja još 2013. godine i već sačinila tri nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama.

Komesar Vella je izrazio punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine. Pohvalio je reformske procese u BiH i istaknuo je da će nakon usvojenih strategija saradnja Komesarijata za okoliš, more i ribarstvo sa Vijećem ministara BiH biti još produktivnija.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio spremnost naše zemlje da u pitanjima zaštite prirodne okoline usko sarađuje sa Evropskom unijom i zemljama članicama i usvaja dobra legislativna rješenja i prakse. Informisao je komesara Vellu da je Vijeće ministara BiH prošlog mjeseca usvojila Strategiju aproksimacije propisa BiH pravnoj stečevini Evropske unije u oblasti zaštite prirodne okoline čime je ispunjen ključni uslov za mogućnost apliciranja za projekte iz oblasti zaštite prirodne okoline kroz incijativu za Zapadni Balkan, te sredstva kroz IPA -2.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šefica Misije BiH pri EU, ambasadorica Lidija Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti