Izvjesno poskupljenje grijanja za 23 posto

26.10.2013. 00:00 / Izvor: TVSA
Izvjesno poskupljenje grijanja za 23 posto

Konačnu odluku o cijeni usluga Toplana Vlada KS donijet će na sjednici u utorak, potvrdio je za TVSA nadležni ministar Zlatko Petrović. Odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra.

Konačnu odluku o cijeni usluga Toplana Vlada KS donijet će na sjednici u utorak, potvrdio je za TVSA nadležni ministar Zlatko Petrović. Odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra.

Izvjesno je da će grijanje poskupjeti za, kako je već najavljeno, 23 posto. U pripremi su i programi subvencioniranja korisnika koji nisu u mogućnosti platiti više cijene.

Osnovni razlog poskupljenja grijanja je nužnost redovnog plaćanja mjesečnih računa za gas. Trenutna cijena to ne omogućuje. Čak ni predložena nova, tvrde u nadležnom ministarstvu. Zato će biti urađene i uštede u poslovanju ovog preduzeća, a situaciju olakšava i pojeftinjenje gasa.

Ostatak od nekih 9 posto riješit će ovo i ministarstvo finansija pokrićem gubitka toplana. Tek to će nam omogućiti uredno plaćanje faktura tako da u januaru ne mislimo hoće li biti gasa kazao je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Asima Granulo, izvršna direktorica U KJKP Toplane napominje da će povećanje cijena za 23 posto svakako doprinjeti urednijem izmirivanju obaveza za gas, ali to u konačnici zavisi od redovnog plaćanja korisnika.

Toplane trenutno imaju naplatu od 85 posto. Strahuju da bi nove cijene mogle negativno uticati na to. Međutim, već u ponedjeljak na sastanku predstavnika četiri ministarstva, trebalo bi da bude definirana odluka o subvencioniranju. Vlada će je razmatrati također u utorak. Inače, u budžetu Ministarstva socijalne politike planirano je deset miliona maraka za tu vrstu olakšica.

Ministar Petrović je dao prijedlog da bude obuhvaćeno oko 40 posto građana koji žive u stavnovima do 70 kvadrata, uz određene cenzuse po zakonu o socijalnoj zaštiti, a to bi značilo da uopće ne plaćaju poskupljenje.

Vlada će na istoj sjednici, saznajemo, preispitati i odluku o poskupljenju vode. To je inicirano na jednoj od sjednica Skupštine. Prijedlog je, umjesto dosadašnjih pet, povećanje cenzusa na 20 kubika. U konačnici bi značilo - pojeftinjenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti