Jačanje odnosa: Moguće uvođenje avio linije Teheran - Beograd - Sarajevo

11.03.2017. 09:24 / Izvor: Fena
Jačanje odnosa: Moguće uvođenje avio linije Teheran - Beograd - Sarajevo

Razgovarano je i o radu na izmjeni i dopunama sporazuma o preferencijalnoj trgovini između dvije države.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je u petak u Sarajevu sa članovima delegacije Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana, a po riječima šefa te delegacije Alaodina Boroujerdija akcent je bio na bržoj implementaciji sporazuma potpisanih između dvije države.

"Politika Irana bazirana je na jačanju i razvoju privrednih odnosa i suradnje sa BiH. Islamska Republika Iran podržava suverenitet i cjelovitost BiH i suživot svih naroda u ovoj državi. Uvjereni smo da će, uz mudrost i pronicljivost zvaničnika i lidera doći do jačanja sigurnosti i stabilnosti u ovoj državi i da ćemo biti svjedoci što bolje suradnje naroda BiH i Irana. I državni parlament Irana će pružiti podršku za razvoj suradnje sa BiH", naglasio je Boroujerd u izjavi novinarima.

Susret s ministrom Šarovićem ocijenio je kao važan posebno zbog privredne suradnje te kazao da je predloženo uvođenje avionske linije Teheran - Beograd - Sarajevo. Razgovarano je i o mogućnosti da Islamska Republika Iran otvori privredno predstavništvo u BiH s proizvodima iz te države.

Ministar Šarović kazao je novinarima da je s parlamentarnom delegacijom Irana razgovarano i o radu na izmjeni i dopunama sporazuma o preferencijalnoj trgovini između dvije države.

Radi se o dokumentu koji je zaključen prije više godina ali su potrebne izmjene i dopune da bi bili definirani bh. proizvodi koji bi bili konkurentni u Iranu i da bi bili svedeni na nultu carinsku stopu.

"S druge strane da bi dali preferencijalni tretman onim proizvodima iz Irana koji bi mogli biti konkurentni u BiH odnosno da budu na stopi carine od nula posto", kazao je.   

Razgovano je i o platnom prometu, jednom od pitanja „koje je stalno na stolu, ali nije dobilo konačni epilog“, a privredna suradnja sigurno trpi što nije regularno uspostavljen platni promet između dvije države.

"Poslije ukidanja sankcija većina država je to učinila. A da bi ekonomska suradnja mogla da jača neophodno je olakšati proces dobivanja viza za menadžere i druge poslovne ljude za ulazak u BiH", kazao je i precizirao da je to iranska strana mnogo ranije uradila.

Ministar Šarović susreo se u petak s gostima i u funkciji kopredsjedavajućeg Zajedničke ekonomske komisije BiH i Irana, a razgovali su i o sjednici koja je ranije održana u Teheranu.  

Tokom boravka u BiH parlamentarna delegacija Irana razgovarala je ranije, između ostalog, i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti