Jačanjem Saradničke mreže do lakšeg rješavanja pitanja investitora

06.06.2017. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Jačanjem Saradničke mreže do lakšeg rješavanja pitanja investitora

Svrha uspostave Mreže je stvaranje mehanizma za identificiranje i što brže rješavanje otvorenih pitanja investitora.

Susretom čelnih ljudi Savjeta investitora Federacije BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) napravljen je još jedan korak na jačanju kapaciteta Saradničke mreže ka bržem i učinkovitijem rješavanju otvorenih pitanja investitora u BiH s kojim se susreću u svom poslovanju.

Program Postinvesticione podrške investitorima (Aftercare) pokrenula je FIPA 2013. godine uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije (IFC) članice Grupacije Svjetske banke, uspostavljajući institucionalnu saradnju na svim nivoima vlasti u BiH kroz Saradničku mrežu. Svrha uspostave Mreže je stvaranje mehanizma za identificiranje i što brže rješavanje otvorenih pitanja investitora da bi se omogućio rast i razvoj kompanija u BiH, a time i doprinos održivom ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Svake godine Saradnička mreža se širi kroz uključivanje novih članica.

"Predstavnici Saradničke mreže redovno posjećuju firme sa stranim kapitalom, a nakon detektovanja problema s kojima se susreću u radu, u okviru svojih nadležnosti, iniciraju rad na izmjenama i dopunama zakonskog rješenja u cilju rješavanja otvorenih pitanja", pojašnjava direktor FIPA-e Gordan Milinić.

Kazao je da su od osnivanja do kraja 2016. godine članice Saradničke mreže posjetile 260 kompanija, stranih investitora koji su u BiH do sada uložili tri milijarde i 725 miliona KM te zaposlili 30.602 radnika.

"Ohrabruje i podatak da od ukupnog broja posjećenih kompanija njih 68,2 posto najavljuje reinvestiranje u proširenje postojećih i uvođenje novih proizvodnih linija i usluga", dodao je Milinić.

Osnivanjem i aktiviranjem rada Savjeta za investitore FBiH, u aprilu ove godine, dodatno je ojačan kapacitet i kvalitet Saradničke mreže te uspostavljena potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.

Podržan od Grupacije Svjetske banke i Britanske ambasade u BiH, dio je planiranog unapređenja poslovne klime i konkurentnosti u FBiH zacrtane Reformskom agendom.

"U sastavu Savjeta su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova Federacije BiH te predstavnik Vijeća stranih investitora u BiH", istakao je federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović na današnjem redovnom polugodišnjem sastanku Saradničke mreže.

Saradnjom se, naglasio je, nastoji uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH te ojačati dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima.

"Želimo također ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje dozvola, olakšati izvoz kroz nastavak reformi i jačanje kontrole kvaliteta usklađenog sa zahtjevima EU. Za zaštitu investitora u BiH i njihova reinvestiranja, potrebni su nam bolji zakoni i prakse", zaključio je Vujanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti