Jahorina ima veliki potencijal za razvoj turizma

20.04.2016. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Jahorina ima veliki potencijal za razvoj turizma

Gluhaković navodi da bez obzira na uspješnost zimske sezone ovaj kraj mora živjeti čitavu godinu te da bi bilo potrebno proširiti sadržaj koji će to osigurati.

Na današnjem ekonomskom forumu koji se održava na Jahorina istaknuto je da ova planina ima veliki potencijal za razvoj turizma. Predrag Gluhakoić, ministar turizma RS-a, naglasio je da ovim forumom žele doprinjeti otvaranju mogućnosti za razvoj ove planinske ljepotice. Naveo je da ga raduje da je danas istaknuto da postoji veliki interes ruskih ulagača za ovo područje.

Gluhaković je napomenuo da će biti razmotrene i mogućnosti zajedničkog ulaganja sa Srbijom kada je riječ o skijalištima.

"Na nama je sada da uređimo statusne odnose i rješimo imovinsko-pravne odnose kao i obveze koji su imali prema kompanijama. Na taj način će se stvoriti mogućnost da Olimpijski centar može izaći na tržište", naveo je on. 

On je istakao da će Vlada Republike Srpske nastojati da riješi obaveze koje Olimpijski centar ima prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) i odnose koje ima sa "Upijem", kao i druga potraživanja koja klijenti imaju od Jahorine.

a lokalna zajednica i hotelijeri moraju iskazati incijativu da se ide naprijed i da se stvore uvjete da turisti ovdje dolaze svih 365 dana.

Gluhaković navodi da bez obzira na uspješnost zimske sezone ovaj kraj mora živjeti čitavu godinu te da bi bilo potrebno proširiti sadržaj kao što je otvaranje omladinskih škola, omogućiti razvoj sportskog turizma za što postoji veliki potencijal .

"Na Jahorini postoji mogućnost i za razvoj avanturističkog turizma, paraglajdinga", naveo je on dodajući da je jedan od problema i to što planinom upravljaju dvije lokalne zajednice te da je teško uskladiti uskladiti sve zahtjeve loklanih zajednica.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti