Jusko: BiH jedna od zemalja u kojoj je zračni promet u porastu

12.09.2017. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Jusko: BiH jedna od zemalja u kojoj je zračni promet u porastu

Jusko je upoznao goste sa aktivnostima koje se provode na preuzimanju pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, u prostorijama Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH u Banjoj Luci, razgovarao je, u odvojenim susretima, sa predstavnicima međunarodnih zrakoplovnih institucija i organizacija - ICAO, EUROCONTROL i ECAC.

Ministar Jusko najprije se sastao sa visokom delegacijom Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) koju su predvodili prvi čovjek ove krovne svjetske zrakoplovne organizacije, predsjednik Vijeća ICAO-a dr. Olumuyiwa Benard Aliu i regionalni direktor ICAO-a za Evropu i Sjeverni Atlantik Luis Fonseka De Almeida.

Potom je ministar Jusko razgovarao sa aktuelnim generalnim direktorom Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Frankom Brenerom i budućim generalnim direktorom (od 1. 1. 2018. godine) ove Agencije Imonom Brenanom.

Također, ministar komunikacija i prometa BiH razgovarao je i sa izvršnim sekretarom Evropske konferencije civilnog zrakoplovstva (ECAC) Salvatoreom Šakitanom.

Na sastancima je razgovarano o trenutnom stanju u civilnom zrakoplovstvu u BiH, kao i naporima koji se čine da se unaprijedi zračni promet.

Ministar Jusko je istakao da je BiH jedna od zemalja u kojoj je zračni promet u porastu, te upoznao goste sa aktivnostima koje se provode na preuzimanju pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH.

Također, ministar Jusko je izrazio zahvalnost i čast što je prvi put Bosnu i Hercegovinu posjetio čelni čovjek ICAO-a.

Povod za sastanak je proslava 20 godina Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH kojoj prisustvuju visoke delegacije ovih međunarodnih zrakoplovnih institucija i organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti