Jusko i Trninić o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog prijevoza

08.02.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Jusko i Trninić o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog prijevoza

Sljedeći napredak se može očekivati okončanjem parlamentarne procedure o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je sastanak s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem, na kojem se razgovaralo o tekućim temama kad je oblast prometa i prometne infrastrukture u pitanju, sa posebnim akcentom na provedbene propise kojima se regulira pristup prometnom tržištu.

Na sastanku je pokazana obostrana volja da se postojeći pravni okvir unaprijedi, uzimajući u obzir usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH. Sljedeći napredak se može očekivati okončanjem parlamentarne procedure za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu.

Također je izvršen pregled dogovorenih i realiziranih aktivnosti u prethodnoj godini, kao i dinamika realizacije budućih zajedničkih aktivnosti, kao što su zaključivanje Sporazuma o graničnim procedurama za željezničke granične prelaze na Koridoru Vc, aktivnosti na vođenju pregovora radi zaključivanja Ugovora o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Evrope između Evropske unije i: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova (u skladu sa rezolucijom UN 1244/99), te realizacije Connectivity Reform mjera u dijelu koji se odnosi na sigurnost prometa, te mjera koje se tiču planova održavanja cestovne i željezničke infrastrukture na Osnovnoj mreži.

Još jednom je istaknut problem osiguranja finansijske podrške za oblast prometa u Bosni i Hercegovini, ista je neophodna i uvijek nedovoljna, prvenstveno zbog stanja prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Ono što daje određeni optimizam jeste otvaranje novih fondova za Bosnu i Hercegovinu gdje zajednički i timski nastup može donijeti ogromne koristi za prometnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini (kao što je slučaj sa CEF 2017).

Određeni problemi koji su evidentirani i koji trenutno postoje kod reguliranja pristupa prometnom tržištu prvenstveno se ogledaju u potrebi provedbe ''prometnog paketa'' uredbi na snazi u EU, prije svega Uredbe 1071/2009 o pristupu prometnom tržištu, te direktive o pristupu djelatnosti profesionalnog vozača, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Razmatrajući probleme kod osiguravanja pune provedbe odredbi Pravilnika o načinu i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog prijevoza iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH, zaključeno je da kod provođenja postupka koji prethodi izdavanju licence prijevoznika postoje određene mogućnosti za poboljšanje procesa, čime bi se unaprijedio i poslovni ambijent prijevoznika.

Sa tim u vezi, dogovoreno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH proslijedi informaciju prema Vijeću ministara BiH u kojoj će predstaviti trenutnu problematiku u ovoj oblasti kako bi se, do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, uradila analiza postojećeg podzakonskog akta te predložila poboljšanja, a najkasnije do kraja aprila tekuće godine, do kada bi bio predložen prelazni rok za važenje entitetskih licenci za obavljanje međunarodnog prijevoza putnika i roba. Zaključeno je da o tome bude obaviještena i Granična policija Bosne i Hercegovine radi adekvatnog postupanja prilikom provođenja kontrolnih procedura kod međunarodnog prijevoza.

Ministar Jusko je entitetskog kolegu upoznao i o posljednjim dešavanjima kod provedbe procesa digitalizacije, te napretku u drugim oblastima iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine..

Jusko je pozvao Trninića na radni sastanak koji će u narednom periodu biti upriličen povodom praćenja realizacije projekta izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti