Kada će građani KS dobiti elektronske zdravstvene legitimacije

11.04.2017. 08:32 / Izvor: Faktor
Kada će građani KS dobiti elektronske zdravstvene legitimacije

Precizno vrijeme kada će se ponovo početi štampati i dijeliti elektronske kartice nije poznato.

Osiguranicima u Kantonu Sarajevo kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja još nije počeo izdavati nove, korigovane, elektronske zdravstvene kartice.

Direktor ZZO KS Samir Turković rekao je za Faktor da su stare zdravstvene legitimacije i dalje važeće, te da osiguranici njih koriste za ostvarivanje zdravstvene zaštite. Precizno vrijeme kada će se ponovo početi štampati i dijeliti elektronske kartice nije nam mogao reći.

Prema njegovim riječima, štampanje još nije počelo zbog usaglašavanja ZZP KS sa Federalnim ministarstvom zdravlja. Kako smo ranije pisali, Zavod je pripremio testnu elektronsku zdravstvenu legitimaciju i dostavio je Ministarstvu tražeći mišljenje da li je ona u skladu sa Uputstvom o izmjenama uputstva o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije koje je nadležno federalno ministarstvo donijelo sredinom 2015. godine.

U ZZO KS kažu da su mišljenje Ministarstva, odnosno tumačenje Uputstva o izgledu elektronske zdravstvene kartice zatražili nakon što su uočili nesklad u pojedinim njegovim dijelovima.

"Od Ministarstva smo zatražili da nam tumače akt koji su oni donijeli zato što smo u nekoliko stavki uočili nešto što je, prema našem mišljenju, u kontradiktornosti. Neki prikazi i slike u Uputstvu ne odgovaraju onome što piše u tekstu tako da ne znamo šta trebamo koristiti kao ispravno. Naprimjer, negdje je nešto napisano trojezično, na jezicima u BiH, a negdje nema hrvatskog, nego je korišten engleski jezik", rečeno nam je u Zavodu.

Podsjećamo, ZZO KS podijelio je osiguranicima u KS u februaru određeni broj ovih kartica, ali je utvrđeno da je došlo do greške u izgledu grba KS, odnosno zamjene mjesta njegovih boja, zbog čega je obustavljena podjela.

Zavod je nakon toga saopćio da ni ZZO KS ni osiguranici neće imati nikakve dodatne troškove za korigovane kartice, te da će svim osiguranicima koji su preuzeli elektronske zdravstvene kartice biti napravljene nove, koje će biti dostavljene na kućnu adresu. Bilo je najavljeno da će ponovna podjela početi u martu, ali to se još nije desilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti