Kako je fabrika deterdženata Dita Tuzla u stečaju postala samoodrživa

16.09.2016. 11:12 / Izvor: Faktor
Kako je fabrika deterdženata Dita Tuzla u stečaju postala samoodrživa

Nova, četvrta po redu prodaja Fabrike deterdženata Dita iz Tu­zle, koja je trenutno u stečaju, zakazana je za 4. decembar ove godine.

Nova, četvrta po redu prodaja Fabrike deterdženata Dita iz Tu­zle, koja je trenutno u stečaju, zakazana je za 4. decembar ove godine, a ci­jena koju je predložio Odbor povjerilaca iznosi 15.080.000 KM. Na prethodne tri zakaza­ne prodaje niko se nije javio, jer mnogi potencijalni kupci vjerovatno čekaju smanjenje cijene. Zainteresiranost za ovu fabriku u proteklom periodu pokazali su i turski privredni­ci, međutim, konkretnog dogo­vora o preuzimanju i kupovini fabrike, nije bilo.

SNIZILI CIJENU

Zamjenik stečajnog uprav­nika Almir Bajrić izjavio je za Faktor daje najvažnije za Ditu da više od 70 radnika re­dovno prima plaće, da je fir­ma samoodrživa i da se svaki dan razvija.

"Cijena fabrike sada je za 10 posto niža. To je drugo sniže­nje. Očekuje se sada potenci­jalni kupac jer je i cijena sada realna i u prihvatljivim okvi­rima", kazao je Bajrić.

Kada je u pitanju proizvod­nja, naš sagovornik navodi, Dita se bazirala na "Arix", koji je jedan od najvećih brendova ove fabrike.

"Uradili smo novu ambalažu za ovaj deterdžent, sa poseb­nim akcentom na riječ Arix, koja je prvi brend preduzeća. Radi se o kvalitetnijoj ambalaži", naveo je Bajrić.

Dodaje da prodaja ovog de­terdženta ide uobičajenim to­kom, ali da je zabilježen po­rast prodaje čuvenog tečnog deterdženta "3de".

"Pored ovog deterdženta, čija je prodaja porasla za 20 posto, najviše se prodaje sol-na kiselina. Dakle, "3de" je mnogo tražen u pakovanjima od pola litra i od litar, ali i solna kiselina", dodajući da je Dita za svoje vjerne kupce dala popust za određene proizvode.

Nova prodaja Dite zakazana je za 4. decembar, a Odbor povjerilaca saglasan je da nova cijena fabrike bude 15.080.000 maraka

Precizirao je da fabrika pro­izvodi oko 30 proizvoda, od kojih je dvadesetak za širu potrošnju, a ostali proizvo­di se odnose na industrijski program.

"Razvoj Dite ide svojim to­kom, raste prodaja nekih proi­zvoda. Čekamo kupca koji bi nastavio proizvodnju. U ovom momentu, stoje bitno naglasi­ti, Dita pokriva sve troškove. Nema problema sa likvidnošću. Dita je samoodrživa i ima ispla­ćene sve plaće sa svim pripa­dajućim doprinosima", kazao nam je Bajrić, dodajući da u Diti trenutno radi ukupno 75 radnika.

STALI NA NOGE

Preduzeće nekoliko godina nije radilo, a radnici su često pro­testirali u gradu. Proizvodnja je pokrenuta sredinom prošle godine, kada se na tržište vra­tio popularni "3de", ali još 20-ak drugih proizvoda iz tečnog programa.

Krajem decembra prošle go­dine, nakon sanacije parovoda, i uz veliku podršku kompani­je Bingo, pokrenuta je i proi­zvodnja praškastog programa, povratkom Arix Tenza. Potom, uslijedio je i povratak praška­stog deterdženta "IDA".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti