Kalkulacije vezane za aranžmane sa finansijskim institucijama nisu istinite

17.11.2015. 09:01 / Izvor: Fena
Kalkulacije vezane za aranžmane sa finansijskim institucijama nisu istinite

Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, investicijske banke su naši partneri, te kalkulacije koje su vezane za aranžmane s njima nisu istinite, izjavila je zamjenica federalnog premijera, ministrica finansija Jelka Milićević.

Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka, investicijske banke su naši partneri, te kalkulacije koje su vezane za aranžmane s njima nisu istinite, izjavila je Feni u Washingtonu zamjenica federalnog premijera, ministrica finansija Jelka Milićević.

Milićević je jedna od učesnica konferencije "Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizovao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, a u povodu 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Po njenim riječima, međunarodna zajednica je imala aktivnu ulogu u procesu zaustavljanja rata, a onda je preuzela aktivnu ulogu u izgradnji zemlje. Međunarodni monetarni fond i sve druge finansijske institucije su se aktivirale u dva projekta. Jedan od 1996. do 2000. godine, kada je bilo vrijeme obnove, kada su uglavnom bila donatorska sredstva, te od 2000. godine do danas. To je, kaže Milićević, program investicija u kojem aktivnu ulogu imaju država i međunarodne finansijske institucije.

"Od nas se očekuje da imamo aktivniju ulogu, da znamo šta je to što će doprinijeti ekonomskom rastu Fedreracije BiH, odnosno BiH, te kako nam međunarodna zajednica može pomoći. Međunarodni monetarni fond i sve druge finansijske institucije vidimo kao naše partnere u svakom pogledu: u finansijskom pogledu, u zajedničkom definiranju reformskih procesa, kao kontrolne mehanizme. Oni su ti koji kroz tehničku pomoć nama prenose iskustva iz razvijenih zemalja, a to je ono što nama treba", rekla je ona.

Zato Milićević želim i na ovoj konferenciji poručiti da su "MMF, Svjetska banka, investicijske banke naši partneri, da kalkulacije koje su vezane za aranžmane s njima nisu istinite".

"Želimo da kažemo da kažemo da sa MMF-om dolaze i sve druge finansijske institucije, i da smo spremni i na preduvjete koji se određuju na strukturalne odrednice", zaključila je ministrica Milićević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti