KFBiH potpisala ugovor o partnerstvu s proizvođačima smilja

07.04.2017. 07:59 / Izvor: Fena
KFBiH potpisala ugovor o partnerstvu s proizvođačima smilja

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović potpisali su danas u Mostaru opći ugovor o partnerstvu.

Šantić je tom prigodom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

"Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brendiranja i na kraju ćemo imati brend hercegovačkog smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Europske unije, SAD-a i Kine", kazao je Šantić.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup u cilju zaštite proizvodnje, brendiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

"Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 milijuna nasada smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano", kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

"Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode", istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za anti age program, aroma terapija itd.

"Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod", kazao je Dujmović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti