Kladionicama takse i do 50.000 KM, "Premier" najavio zatvaranja i otkaze

30.12.2016. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Kladionicama takse i do 50.000 KM, 'Premier' najavio zatvaranja i otkaze

Gradsko vijeće Zenice je u četvrtak, 29. decembra, prihvatilo Prijedlog o posebnim iznosima komunalnih taksi.

Komunalne takse po Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice za uplatna mjesta privatnih priređivača igara na sreću iznosit će i do 50.000 konvertibilnih maraka…

Gradsko vijeće Zenice je u četvrtak, 29. decembra, prihvatilo Prijedlog o posebnim iznosima komunalnih taksi koji će, očigledno, utjecati na poslovanje privatnih kladionica u ovom gradu.

Više od 100 uplatnih mjesta, sa preko 200 zaposlenih, ovom će Odlukom ostati bez radnih mjesta, odnosno privatna poduzeća koja se bave igrama na sreću primorana su zatvoriti svoje poslovnice u Zenici.

Komunalne takse u Zenici, odlučeno je, povećavaju se astronomski i iznosit će do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu, poručuju privatni priređivači igara na sreću u FBiH.

Kladionica „Premier“ je, po završetku sjednice u Zenici svojim zaposlenicima priopćila kako će u narednom razdoblju biti primorana pristupiti zatvaranju poslovnica u Zenici.

“Svim uposlenicima na području Zenice izražavamo duboko žaljenje zbog ovakvog ishoda, za koji su krivci isključivo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i gradski vijećnici koji su usvojili ovu Odluku”, navode iz kladionice „Premier“.

"Naše će poslovanje na području Zenice ubuduće biti nemoguće, odnosno troškovi i nameti premašuju zaradu i dobit, pa se nikakvom ekonomijom ne može naći pozitivna strana priče spomenute Odluke. Šezdesetak zaposlenih Zeničana u poduzeću „Sport Plus“ najvjerojatnije će postati dio statistike Zavoda za nezaposlene”, poručuju iz SK „Sport Plus“.

Privatnim priređivačima ostaje vjerovatnje da će Ustavni sud Federacije BiH odlučiti da je Odluka Gradskog vijeća Zenice je neustavna.

"Nemoralno je meni kao ekonomisti pričati o Ustavnom sudu, jer nikada ne pričam o nekim stvarima o kojima ne znam. Svjestan sam, kao i građani, da je BH Telecom pod vlasti SDA. Nije pošteno samo spominjati BH Telecom, jer se ovo odnosi i na M:tel i HT Mostar. Moje je da poduzimam aktivnosti koje su bitne za ovaj grad i njegove građane. Želim da ovakvim prijedlozima pomognem našem gradu da riješimo probleme sportskih klubova i kulturnih institucija. Znate li koliki je promet kladionica? Ukoliko ste vi za to da im još damo, izdvojite iz budžeta da im još damo. Ja to neću dozvoliti. Ne želim dodati na ovaj prijedlog nikakve amandmane”, poručio je Kasumović na samom početku razmatranja 5. tačke dnevnog reda.

Klubu SDA je zatražio da se iz prijedloga odluke o komunalnim taksama izbriše član 5 (oporezivanje baznih i mikrobaznih stanica), što je i usvojeno sa 19 glasova ZA. Nakon toga je izglasan prijedlog o komunalnim taksama sa 23 glasova ZA i 8 uzdržanih, koje podrazumijeva predloženo oporezivanje kladionica, lutrija, igara na sreću i noćnih klubova. Također je izglasano da za narednu sjednicu Gradonačelnik dostavi nove takse za sve visokoprofitabilne organizacije i preduzeća, poput telekom operatera, benzinskih pumpi i sl.

Na samom kraju sjednice Kasumović je izjavio da će svi vijećnici Gradskog vijeća dobiti po jedan tablet kako bi se, gledajući dugoročno, u budućnosti napravile uštede na kancelarijskom materijalu. Materijale za Gradsko vijeće Vijećnici će dobijati na mail.

“Cilj nam je da pravimo uštede, što pokazujemo i ovim primjerom, i još jednom vas molim da svi radimo u interesu građana”, izjavio je Kasumović.

izvor: zenit.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti