Kladioničari podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zenice

30.11.2016. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Kladioničari podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zenice

Sportske kladionice "Petica Plus" i "BET-Live" iz Viteza, "Sport Plus" iz Novog Travnika i "Zmajevi" iz Zenice, podnijele su krivičnu prijavu Fuada Kasumovića.

Sportske kladionice "Petica Plus" i "BET-Live" iz Viteza, "Sport Plus" iz Novog Travnika i "Zmajevi" iz Zenice, podnijele su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zenica Fuada Kasumovića.

Naime, kladionice su doznale dnevni red Sjednice Vijeća Grada Zenice, zakazane za 01. decembra 2016. godine sa početkom u 10,00 sati, na kojoj je, pod tačkom 6., uvršten Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, a čiji izvjestioci će biti gradonačelnik Fuad Kasumović i sekretar Grada Selver Keleštura.

Prema navedenom Prijedlogu, lutrije, igre na sreću i sportske kladionice bi se dodatno oporezivale, i to u predviđenim iznosima od 20.000,00 KM do 50.000,00 KM, godišnje, u zavisnosti od zone.

Ova inicitiva je još ranije izazvala brojne žestoke reakcije svih privrednih subjekata koji su obuhvaćeni ovim nametima.

Kako se navodi u podnesenoj krivičnoj prijavi, Ustavni sud Federacije BiH je u brojnim svojim odlukama zauzeo stajalište da vrsta djelatnosti ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina taksi za istaknutu firmu i natpis.

"Propisana visina u bitno različitim iznosima po navedenom kriteriju vrste djelatnosti je neobjektivna i ne sadrži dovoljno kvalitetnih elemenata koji bi činili opravdanim različitu naplatu naknade takse na firmu. Finansijska sposobnost i mogući profit koji predmetni subjekti ostvaruju su mogući element predmeta oporezivanja, u skladu sa postojećom finansijskom regulativom, i podatak koji se precizno utvrđuje za svakog obveznika pojedinačno. U odnosu na obaveze isplate takse na istaknutu firmu ili naziv, ista nije niti može biti relevantan kriterij za propisivanje visine takse. Slijedom navedenih zaključaka Ustavni sud BiH je našao da su osporenim odlukama povrijeđene odredbe o jednakosti pred zakonom iz člana II.2.(1) c) Ustava Federacije BiH", navodi se.

Slijedom navedenog, nema nikakve dileme niti sumnje da bi i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama bila u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, navode podnosioci prijave.

S druge strane, u Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama kao razlog se navodi potreba da se obezbijede dodatna sredstva u Budžet Grada Zenica, a koja bi bila namijenjena finansiranju rada sportskih klubova i razvoj sporta kao jednog od bitnih segmenata strategije razvoja aktivnosti mladih.

Takođe, principi raspodjele prihoda odnosno nužnosti da se dio ostvarenih prihoda i dobiti od visokoakumulativnih djelatnosti kao što su sportske kladionice i djelatnost operatera mobilne telefonije, vrati građanima Zenice koji su konzumenti tih usluga.

"Naplatom sredstava po osnovu komunalne takse od sportskih kladionica i operatera mobilne telefonije bit će stvorene pretpostavke za bolje finansiranje sportskih kolektiva, razvoj omladinskog i školskog sporta, što je jedno od strateških opredjeljenja Grada Zenica. To će u bliskoj budućnosti rezultirati boljim sportskim rezultatima Zeničkog sporta, jačanjem sportskih klubova i obezbjeđivanjem uslova za kvalitetnije korištenje slobodnog vremena djece školskog uzrasta što će umanjiti rizike od maloljetničke delikvencije", navodi se u odluci.

PREUZMI DOKUMENT:
Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti