Koje bi koristi imali od stvaranja carinske unije zemalja Zapadnog Balkana?

27.03.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Koje bi koristi imali od stvaranja carinske unije zemalja Zapadnog Balkana?

Vasić smatra da se to prije svega odnosi na prevazilaženje sadašnjih necarinskih barijera koji su veli problem bh. poduzetnicima koji izvoze.

Na nedavno održanom Samitu zemalja Zapadnog Balkana premijer Srbije Aleksandar Vučić je pokrenuo inicijativu o stvaranju slobodne trgovinske zone između zemalja. 

Imajući na umu da zemlje Zapadnog Balkana već kroz CEFTA-u imaju mogućnost bescarinske trgovine pokušali smo saznati kakvu bi konkretno korist mogla imati BiH ukoliko bi se krenulo u realizaciju ove ideje. 

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da se, budući da Bosna i Hercegovina i ostale zemlje Zapadnog Balkana, već imaju bescarinsku mogućnost trgovanja u sklopu CEFTA-e, ovdje može razgovarati samo o nekom višem stupnju trgovinskog povezivanja i to prije svega u prevazilaženju sadašnjih necarinskih barijera koji su veliki problem bh. poduzetnicima.

''Već smo imali sastanak u Beogradu sa predstavnicima njihove Komore. Zaključeno je da institucije koje  imaju dodira sa kontrolom prehrambenih proizvoda, hrane...moraju učiniti veći napor da bi se prevazišli problemi sa priznavanjem certifikata'', kaže Vasić.

"Ovo bi eliminiralo mogućnost da naša vozila dva-tri dana stoje na granici i čekaju jedan nalaz. Potrebno je uraditi usklađivanje pravila kako bi se omogućilo priznavanje certifikata i drugih nalaza u svim državama Zapadnog Balkana'', navodi on. 

To bi značilo da prevoznici, zbog skraćenog čekanja na granici, mogli umjesto 10 tura imati, recimo 15, navodi on koristi od ovog čvršćeg trgovinskog povezivanja.

Sanja Miovčić, direktorica Vijeća stranih investitora BiH, kaže da bez obzira na činjenicu da zemlje regiona već imaju slične bilateralne sporazume, neupitno je da je svaka inicijativa koja za cilj ima jačanje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana vrijedna pažnje i podrške.

"Smatramo da je ovaj prijedlog od izuzetne važnosti za poslovanje postojećih investitora i privlačenje novih jer bi se povezivanjem kompanija i poslovanjem pod istim uvjetima stvorila mogućnost proizvodnje jeftine robe i usluga za građane, čime bi se istovremeno stvorila i bolja konkurentnost prema zemljama Europske unije'", navodi Milović za Akta.ba.

Dodaje da će se bržim protokom roba i ljudi, uz smanjenje carinskih barijera i pojednostavljenje procedura, omogućiti bolji uvjeti izvoza iz regiona i zajednički nastup kompanija na trećim tržištima čime će, smatra, i sam region Zapadnog Balkana biti atraktivniji za strane investitore i garantirati stabilnost i sigurnost ulaganja.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti