Kombiteks se diže iz pepela: Novi model upravljanja donosi radna mjesta

18.08.2017. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Kombiteks se diže iz pepela: Novi model upravljanja donosi radna mjesta

Sada imaju oko 20-tak kompanija koje su zainteresirane za otvaranje kompanije u ovoj zoni, a do kraja godine očekuju njih 30-tak

U budućoj poslovnoj zoni Kombiteks kod Bihaća, u kojoj su od dolaska stečajnog upravitelja počeli radovi na obnovi infrastrukture i priprema projektne dokumentacije za prometnicu koja će je povezivati sa graničnim prelazom Izačić, dvadeset kompanija je već iskazalo interes za ulazak u novu zonu. 

Ove kompanije će, kada se završe pripremni radovi i donese odluka na Skupštini Grada Bihaća o osnivanju poslovne zone, zajedno sa Gradom biti uključene u odlučivanje o sudbini ove zone, kaže za Akta.ba stečajni upravitelj Kombiteksta Šefik Smlatić. 

Novi pristup riješavanju problema Kombiteksa, koji je u stečaju, je privukao kompanije. Smlatić kaže da se u ovoj zoni planira otvaranje novog hotela kojeg će graditi naš čovjek, Richardu Kovačević, koji je uspješan biznismen u Švicarskoj.

Što se tiče ostalih kompanija navodi da je Ent komerc u završnoj fazi pokretanja proizvodnje kombinirane stolarije (aluminij, plastika, drvo) čija bi sva proizvodnja trebala ići u izvoz za Austriju i Njemačku.

Preko puta nje će biti kompanija Kenda Commerce iz Cazina koja se bavi proizvodnjom peći za pelet i koja od 1.rujna/ septembra kreće u građevinske radove te bi nakon nekoliko mjeseci trebali pokrenuti proizvodnju peći za pelet u ovoj zoni.

Između ostalih interes za poslovanje u ovoj zoni iskazale su kompanije kao što je Čavkunović d.o.o. iz Bihaća, te firme Brzi, Stub, Alfa, Vaš dom, Hidromet,Turstik Bihać i dr.

"Sada imamo oko 20-tak kompanijama koje su zainteresirane za otvaranje kompanije u ovoj zoni, a do kraja godine očekujemo da će njih 30-tak ući u ovu zonu i početi svoje poslovanje", kaže Smlatić za Akta.ba.

Smlatić navodi da privode kraju izradu projekte dokumentacije za prometnicu i čim se ona uradi i unese u prostoroni plan ići će na Gradsko vijeće da se ide u donošenje odluke o utemljenju poslovne zone Kombiteks. Plan je da jedan od njenih osnvača bude Grad Bihać i svi poslovni subjekti, sadašnji i budući koji budu ušli u zonu.

''Svi oni će imati priliku da odlučuju o budućnosti poslovne zone'', navodi on. Dodaje da će sve prometnice u sklopu zone nakon završetka stečajnog postupka preći u vlasništvo Grada, a brigu nad njima će preuzeti gradski Fond za izgradnju.

Smlatić ističe da će prostorno-planska dokumentacija biti prilagođena i ujednačena te da će svaki objekat i prometnice imati građevinsku dokumentaciju što većina zona trenutno nema. 

Navodi da on nastoji uvesti novi način stečajnog upravljanja te da se model koji se do sada primjenjivao i gdje su upravitelji samo rasknjižavali i prodavali imovinu nije pokazao uspješnim.

Smatra da stečajni upravitelj mora djelovati kao krizni menadžer koji na temelju znanja, iskustva i stručnosti pronalazi najbolje moguće rješenje na temelju onoga sa čime raspolaže, a ne kao jedan knjigovođa.

Mišljenja je da se ovaj posao ne može raditi u posljepodnevnim satima kao što je to često slučaj.

''Ne možete raditi u nekoj firmi do 4 i nakon toga da krenete na zadatke koji traži jedan kompleksan stečajni postupak. Vi tu imate obveze kada je u pitanju mirovsko osiguranje, često staž nije uvezan kako treba i imate niz sudskih postupaka i povjerilaca iz različitih segmentata. Morate osmisliti kako taj bivši prostor staviti u život i sl. To se ne može raditi poslijepodne jet to fizički nije moguće. Mislim da ako stečajni upravitelji žele da naprave rezultat ovo mora da im bude jedina profesionalna obveza'', navodi on.

 KOMBITEKS IMA OZBILJAN POTENCIJAL KOJI NIJE BIO OSMIŠLJEN I STAVLJEN U FUNKCIJU DANAŠNJEG VREMENA

Smlatić navodi da u Kombiteksu postoji ozbiljan potencijal koji nije bio osmišljen i stavljen u funkciju današnjeg vremena. Zato mu je prvi zadatak kada je preuzeo dužnost, priča nam, bio pokretanje aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za prometnice, vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, elekromrežu te PTT mrežu. Dosta aktivnosti je završeno u tom smislu. 

"Dosta smo uradili i stvaramo preduvjete da svi objekti dobiju urbanističku suglasnost. Neke sam objekte već etažirao i u postupku su dobivanja urbanističke suglasnosti", navodi Smlatić. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti