Komore Z. Balkana: Raditi na promociji preduzetničkog učenja

07.03.2017. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Komore Z. Balkana: Raditi na promociji preduzetničkog učenja

Predstavnici komora usvojili su i dvije projektne inicijative proizvoda i usluga, koje bi se razvijale u okviru KIF-a.

U prostorijama Privredne komore Hrvatske, u petak 03. marta, uz učešće predsjednika komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Srbije i Slovenije, održana je četvrta sjednica Upravnog odbora Komorskog investicijskog foruma zemalja Zapadnog Balkana ( KIF ZB).

KIF ZB predstavlja platformu regionalne komorske saradnje koju treba približiti preduzetnicima, te pojačati aktivnosti kako bi se inicijative i konkretni projekti definisani KIF-om uspješno ostvarili. Oslanjajući se na ciljeve Berlinskog procesa, u periodu od početka rada foruma pokrenut je veći broj inicijativa, održan niz bilateralnih susreta, te su potpisani brojni dokumenti, čime je pokazana spremnost komora članica foruma za djelovanje u zajedničkom interesu na to da se ovaj dio jugoistočne Europe pretvori u zonu stabilnosti i sigurnosti, odnosno kreira povoljniji poslovni ambijent.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, kao predsjedavajući Komorskim investicijskim forumom u 2016. godini, podnio je Izvještaj o radu foruma kojim su obuhvaćene sve aktivnosti i inicijative KIF-a u 2016. godini. Izvještaj je jednoglasno usvojen, te je zaključeno da se aktivnosti KIF-a moraju intenzivirati posebno u smislu konkretizacije definisanih projekata.

Predlaženo je jačanje uloge komora u oblasti dualnog obrazovanja, promocija preduzetničkog učenja kroz SEECEL sa kojim sve članice KIF-a imaju potpisan sporazum o saradnji, te pružanje podrške malom i srednjem preduzetništvu. Poseban akcenat stavljen je na pitanje obrazovanja radi usklađivanja sa potrebama tržišta rada za koje se vjeruje da predstavlja dobru podlogu za dobijanje podrške i finansijskih sredstva za njegov razvoj. Usvojene su dvije projektne inicijative proizvoda i usluga, koje bi se razvijale u okviru KIF-a. U pitanju su zajedničke preporuke za poboljšanje poslovne i investicijske klime na Zapadnom Balkanu te izrada Studije o komplementarnosti i konkurentnim prednostima ekonomija Zapadnog Balkana, koje su od posebne važnosti za šest zemalja tog dijela Balkana.

Obzirom na predsjedavanje Italije Berlinskim procesom u 2017.godini, sastanku su prisustvovali predstavnici Ambasade Italije u Zagrebu koji su predstavili prioritetna područja koja će u narednoj godini biti u fokusu, a to su infrastrukturni projekti u području transporta i energije, razvoja inovacija, pitanja zapošljavanja mladih i regionalne kohezije te posebno borba protiv korupcije. O tome će biti riječi na Poslovnom forumu u okviru predstojećeg samita lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan 12. jula u Trstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti