Komplikovana administracija i politika najveći problemi investitora u BiH

29.03.2017. 15:53 / Izvor: Akta.ba
Komplikovana administracija i politika najveći problemi investitora u BiH

Istraživanje je pokazalo da trenutnu privrednu situaciju u zemlji većina ispitanika ocjenjuje kao lošu.

Nemogućnost sigurnog investiranja u zemlju koja ima jako veliki potencijal, kao što je BiH, jedan je od razloga zbog čega investitori ne žele više poslovati na ovom prostoru.

Loša politička situacija, komplikovana administracija za dobijanje građevinskih i drugih dozvola glavni su razlozi koje investitori smatraju otežavajućim za njihovo poslovanje. Pokazalo je to i istraživanje koje je sprovedeno među članovima njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH, kazao je da je politička stabilnost preduvjet za dobru poslovnu klimu u BiH, ali da je dovođenje novih investitora od strane političara loše jer ih retorika uveliko osporava i bojkotuje nastojanja ostvarenja pozitivne klime.

"Naše istraživanje pokazuje dvojake rezultate, sa jedne strane BiH kompanije se pozitivno razvijaju u okviru svojih djelatnosti a sa druge strane nemamo političku stabilnost koja je preduslov dobre poslovne klime u BiH. U inostranstvu se prezentuju teme kao što je referendum i otcjepljenje, što na kraju dovodi do toga da veliki investitori izjavljuju da ne žele investirati u jednoj zemlji koja je politički rascjepkana", rekao je Gaber.

Istraživanje je pokazalo da trenutnu privrednu situaciju u zemlji većina ispitanika ocjenjuje kao lošu. Ipak, 39 posto ispitanika smatra da je situacija u privredi zadovoljavajuća ili dobra.

Kada je riječ o izgledima bh. privrede u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, ispitanici su suzdržaniji nego u prošlogodišnjem istraživanju, pa tako 81 posto ispitanika očekuje da će situacija ostati nepromijenjena ili se čak pogoršati.

Ukupno 97 posto učesnika u ovom istraživanju smatra da je proces približavanja Evropskoj uniji važan ili veoma važan. Iz ovog rezultata se može se zaključiti da se kompanije nadaju lakšem pristupu tržištu EU, te poboljšanju okvirnih uslova poslovanja, naročito političke stabilnosti.

Ispitanici su izrazili i veliko nezadovoljstvo kada su u pitanju sljedeći faktori kao što je borba protiv korupcije i kriminala, politička i socijalna sigurnost, javna uprava, pravna sigurnost, porezni sistem i porezne uprave.

Najzadovoljniji su bili sa faktorima kao što su produktivnost i zalaganje zaposlenika, kvalifikacija zaposlenika, akademsko obrazovanje, izgledi za članstvo u EU, kvalitet i raspoloživost lokalnih dobavljača.

Valentin Ilievski, generalni direktor Messer BH Gasa čija kompanija u BiH posluju od 1997. godine od kada su investirali oko 100 miliona KM, kaže da u BiH nije lako ni živjeti niti raditi.

Kao najveći problem istakao je administrativne prepreke.

"Kada počnete sa prikupljanjem pojedinih dozvola te procedure znaju trajati i do pet godina, a ni to nije garancija da će te ih dobiti. To su kočnice daljeg razvoja kompanija. Građevinske dozvole definitivno najveći problem investitora", kazao je Ilievski.

Kao pozitivne stvari investiranja u BiH, istakao je da su to prirodni potencijali, činjenica da su u BiH prije rata uspješno poslovale brojne velike kompanije, zatim geografski položaj zemlje te povećanje vanjske trgovine.

Zaključeno je i da aktuelna politička retorika neće doprinijeti poboljšanju trenutnih rezultata, s obzirom da je politička stabilnost sastavni dio dobre poslovne klime.

Ipak, tu su i brojni pozitivni primjeri poput povećanja vanjske trgovine i sve izraženije konkurentnosti kompanija u BiH, koji ipak ostavljaju prostora za optimizam.

Njemačko-bosanskohercegovačko privredno udruženje Wirtschaftsverein BiH broji više od 150 članova njemačkih i drugih kompanija. Istraživanje je sprovedeno među tim članovima u cilju da se prikaže raspoloženje investitora i da se ukaže na eventualne probleme koji bi se riješili i tako BiH učinili pogodnom za buduće investitore. Istraživanje je istovremeno sprovedeno u 16 zemalja Centralne i Istične Europe.

Rezultati u postotcima

  • Ukupno 72 posto ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni razvoj vlastite kompanije nego u prethodnoj;
  • Niti jedna firma koja je učestvovala u istraživanju, u tekućoj godini ne očekuje smanjenje prometa;
  • 71 posto ispitanih kompanija očekuje povećanje prometa;
  • Više od pola ispitanika računa sa povećanjem izvoza njih oko 56 posto;
  • 99 posto ispitanika računa sa povećanjem ili istim brojem zaposlenika u ovoj godini kao i u prethodnoj;
  • Samo 22 posto ispitanika, dakle manje od jedne četvrtine, smatra da lokalno tržište rada ovu potrebu može zadovoljiti u dovoljnoj mjeri;
  • 51 posto ispitanika smatra da lokalno tržište rada, pa tako i obrazovni sistem, djelimično može zadovoljiti njihove potrebe za radnom snagom;
  • 73 posto učesnika u istraživanju bi Bosnu i Hercegovinu opet izabralo kao lokaciju za poslovanje;

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti