Konaković: Kanton Sarajevo je prostor za nove investicije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković: Kanton Sarajevo je prostor za nove investicije

13.09.2017. 07:54 / Izvor:

Investiranje u Kanton Sarajevo, s posebnim akcentom na saobraćajni sektor, bio je povod današnjeg sastanka premijera Elmedina Konakovića, ministara saobraćaja i finansija Muje Fiše i Jasmina Halebića s generalnim direktorom kineske kompanije CRRC Urban Traffic Kft Dong Min-om.

Konaković je upoznao prisutne kako je Kanton Sarajevo najrazvijeniji u Bosni i Hercegovini, te da postoji spremnost za iznalaženje modaliteta koji će unaprijediti sektor izgradnje saobraćajne infrastrukture.

"Gradski prijevoz je u našoj nadležnosti i trenutno pregovaramo s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vezano za rekonstrukciju cjelokupnog šinskog saobraćaja u dužini od 12 kilometara. Upravo zbog toga smo zainteresovani i za vaš prijedlog savremenog prijevoznog sredstva kojeg smo imali priliku vidjeti u današnjoj prezentaciji", istakao je Konaković.

Dodao je kako se trenutno na području Kantona Sarajevo investira u nekoliko bitnih saobraćajnih dionica.

Generalni direktor Min je rekao kako su u Sarajevu prepoznali prostor za nove investicije, te da se nada kako će uspostaviti saradnju s kantonalnim rukovodstvom i na taj način doprinijeti modernizaciji saobraćaja.

"Urban Traffic je jedna od najvećih kineskih kompanija koja se bavi transportnom infrastrukturom. Realizujemo projekte u mnogim evropskim zemljama koji su uvijek u skladu sa zadatim ekološkim standardima", naveo je direktor Min.  

Na sastanku je predloženo da se svi planirani saobraćajni projekti dostave predstavnicima kineske kompanije, nakon čega bi uslijedila izrada konkretnih ponuda i eventualni dogovori za njihovu realizaciju, saopćeno je iz Pres-službe KS

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti