Konaković: Naplata vode povećana za 10 posto

28.10.2015. 11:03 / Izvor: Fena
Konaković: Naplata vode povećana za 10 posto

Naplata potrošnje vode u Kantonu Sarajevo je povećana za 10 posto - rekao je jučer u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Naplata potrošnje vode u Kantonu Sarajevo je povećana za 10 posto - rekao je jučer u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Dodao je da su uz malo napora detektovali kradljivce vode koji su bili veliki problem kantona te da će objaviti listu od 500 konzumenata koji nisu plaćali vodu.

"Nemoralno je da bogati vlasnici hotela i autopraonica kradu vodu i za nas je to kriminal", poručio je premijer Konaković.

Također je dodao da je najveći problem u snabdijevanju vodom u Starom Gradu i Općini Centar te da će tu početi rješavati problem.

Kazao  je da će rekonstrukcija sarajevske vodovodne mreže ići po fazama nakon što dijagnosticiraju problem, jer ne mogu na osnovu „osjećaja reći da su neke vodovodne cijevi pokvarene“.

Pojasnio je kako su se dogovorili da uz dio grant sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dio Vlade Kantona Sarajevo prvi korak krene ubrzo te da se do početka naredne građevinske sezone implementira prva tranša kredita od 10 miliona eura.

Istakao je da su se vrlo brzo dogovorili da krenu u implementaciju prvog dijela rekonstrukcije vodovodne mreže, a to je dijagnoza stanja na terenu.

"Cilj nam je da već u junu ili julu počnu konkretni radovi na terenu", kazao je ranije premijer Konaković. 

Naglasio je da je tokom obilaska „Vodovoda i kanalizacije“ shvatio da komunalna privreda u kantonu primarno ima problem organiziranja strukture uposlenika.

Dodao je da je u KJP Vodovod i kanalizacija“ vrše novu sistematizaciju radnih mjesta te da je broj zaposlenih smanjen za 200 u odnosu na period otprije dvije godine. Prema njegovom mišljenju, problemi u vodosnabdijevanju su više na sekundarnoj mreži u malim naseljima, nego na glavnom vodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti