Konaković: Nema spajanja bolnica bez Skupštine KS

13.01.2016. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Konaković: Nema spajanja bolnica bez Skupštine KS

Nakon odluke o spajanju Opće bolnice sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, na zvaničnom Facebook profilu se oglasio premijer KS, Elmedin Konaković.

Nakon odluke o spajanju Opće bolnice sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, na zvaničnom Facebook profilu oglasio se premijer KS, Elmedin Konaković.

Konaković je istakao da je uputio pismo Općoj bolnici i pitao koliko je ljekara do sada prešlo na KCUS.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Juče sam uputio zvanično pismo Opštoj bolnici, pitao sam koliko je ljekara do sad prešlo na KCUS jer je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo tvrdila da se bolnice već spajaju i da ljudi prelaze te da premijer baš i ne govori istinu. Dobio sam odgovor da do sad NITI JEDAN ljekar nije prešao! Ponavljam, nema spajanja bolnica bez Skupštine Kantona, Parlamenta Federacije te obje vlade. Zdravstveni radnici, ministri, premijeri a naravno i zastupnici treba da paze sta izjavljuju jer ta javna riječ ima posljedice. Treba da poznaju i procedure i zakone. I veoma je bitno da govore istinu".

U jednom o prethodnih statusa, ističe da je priča o ujedinjenju bolnica poprimila velike razmjere.

"Zdravstvo nam je u lošem stanju, liste cekanja, dugovi javnih ustanova, posebno KCUS, loše upravljanje godinama. 14 javnih ustanova, svaka ima menadžment, svoje prostore, svoje upravne i nadzorne odbore. Istovremeno se čeka na osnovne preglede u primarnoj i mjesecima se čeka na operacije u tercijarnoj zdravstvenoj zastiti. Esencijalna lista od preko 80 milona KM", ističe Konaković

KCUS je ustanova koju finansira Kanton Sarajevo 2/3, a svi ostali osnivači 1/3. Upravni odbor ima 11 članova, Kanton Sarajevo daje samo dva i ne pita se skoro nikako. Opšta bolnica je osnovana od strane KS i mi postavljamo menadžment i upravljamo bolnicom. 

Smještena je u zgradi kojom gazduje Vlada Federacije.

"Nema spajanja bolnica bez Skupštine Kantona Sarajevo i bez Parlamenta Federacije i obje vlade, to je i zakonski i tehnički nemoguće", navodi Konaković.

Nadalje govori da to podrazumijeva izmjene nekih zakona i osnivačkih akata KCUS-a.

"Vlada Kantona će u narednim sedmicama razmatrati procese integracije u zdravstvu i uštedama koje bi koristili za unaprijeđenje pružanja zdravstvenih usluga i boljeg statusa jednog dijela uposlenih, medicinskih sestara, tehničara i još nekih koji imaju mala primanja a rade težak i odgovoran posao. Ti procesi bit će javni i transparentni, zastupnici koje su birali građani dat će zadnju riječ, a Vlada KS će kad dobije sve analize o tome upoznati javnost i Skupštinu Kantona", dodao je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti