Konaković: Rezultati poslovanja u nekim preduzećima ispod očekivanih

26.05.2016. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Konaković: Rezultati poslovanja u nekim preduzećima ispod očekivanih

Direktori preduzeća su, svako iz svoje oblasti, Konakoviću predočili pozitivne pomake u svom poslovanju i najavili nove ideje i očekivanja.

Praćenjem rezultata rada kantonalnih javnih preduzeća, fondova, zavoda  u prvom kvartalu ove godine kroz poređenje  pokazatelja za  isti period prošle godine kao i pomake u prethodna tri mjeseca, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković  i ministri u Vladi Kantona žele pratiti dinamiku ostvarivanja planova rada i pomaka u njihovom poslovanju.

Jučerašnji sastanak sa tom svrhom je nastavak prije tri mjeseca započete prakse kako bi direktori preduzeća predočili šta su radili i ostvarili u prethodnom izvještajnom  periodu.

"Praksa da nam direktori svaka tri mjeseca prezentiraju ostvarivanje planova rada je posebno  korisna i stvara bolju sliku i stepen uspješnosti rada svakog preduzeća posebno. Poprilično smo razbudili neke koji su dugo spavali, a tu je nekoliko ljudi sa novom energijom koji ovdje zaslužuju pohvale, kao što su npr. 'Tržnice i  pijace' sa povećanim profitom i nekoliko stotina puta višim nego u istom periodu prošle godine. Jako dobrih stvari je bilo u oblasti komunalne  privrede, 'Sarajevogas' ima nekoliko dobrih projekata,Vodovod je podigao stepen naplate svojih usluga,a povećanje prihoda bilježi i Rad", istakao je  premijer Konaković.

Direktori preduzeća su, svako iz svoje oblasti, predočili pozitivne pomake u svom poslovanju i najavili nove ideje i očekivanja. Među njima su uvođenje u sistem naplate 800 metara kvadratnih korištenog prostora Tržnica, otkrivanje nelegalnih potrošača vode i povećanje stepena naplate, najava projekta isporuke računa za utrošeni gas odmah po očitovanju utroška istog, te uvođenje novih naselja na sistem centralnog grijanja.

Najavljenog smanjenja broja uposlenih u javnom komunalnom sektoru  nije bilo što Vlada smatra neispunjenim obaćanjem i obavezom. Problem pasa lutalica se ne rješava na pravi način, iako su vidljivi pomaci. Neke odluke nisu donijele unapređenje stanja, a Gras je za to najbolji primjer:

"Vlada je  po svom dolasku snažno krenula u rješavanje problema u GRAS-u i prvih nekoliko mjeseci je bilo jako optimistično. Imali smo porast prihoda, kontrolu pojedinačnih karata, uspjeli smo penzionisati 130 radnika i mi smo kao Vlada bili vjetar u leđa takvim tokovima. Nažalost, podaci iz  prvog  kvartala ove  godine pokazuje da je tamo opet sve stalo. Jedino što vidim kao sljedeći potez je uvođenje neke ozbiljne, kredibilne  revizorske kuća koja će u kratkom periodu napraviti presjek stanja. S druge strane, na nama je da organizujemo javni gradski prijevoz što je bez Grasa nemoguće. Između te dvije stvarnosti mi svaki dan trebamo da donosimo odluke o Gras-u. Dole radi 400 vozača koje služi 1200 ljudi, to nema nigdje i to je neodrživo", dodao je Konaković te poručio da ukoliko se tamo ne razdrma menadžment ili ne dovedu novi ljude priča o kreditu neće imati smisla, te da radnici koji  su svjesni da su već dugi niz godina na rubu propasti moraju biti uključeni u rješevanje problema.

On je istakao da ovi sastanci imaju i funkciju  da se direktori pokrenu, da razmišljaju svaki dan kako se posao može unaprijediti. "Oni koji budu zaostajali na zacrtanom kursu Vlade koji je brz i dinamičan, kroz neusvajanje njihovih izvještaja  tražiti ćemo  njihove  smjene. Kroz svoj primjer smo pokazali kako  je moguće smanjiti deficit  za 50 miliona, kako je moguće štedjeti, povećavati prihode. Znamo da nisu svi menadžementi u istoj poziciji zbog prirode djelatnosti,zbog neprofitabilnosti, zbog opterećenja dugovima. Ali i tada je moguće mjeriti rezultate i praviti pomake. To tražimo od svih", poručio je premijer Konaković sa sastanka sa direktorima javnih preduzeća , ustanova, zavoda i fondova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti