Konaković: Sa radnicima "Vodovoda" sve potrošače ćemo uvesti u sistem

18.08.2015. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Konaković: Sa radnicima 'Vodovoda' sve potrošače ćemo uvesti u sistem

Kao poseban problem naglašena je nemogućnost, odnosno fizičko sprečavanje uposlenika Vodovoda kod očitavanja vodomjera i eventualnog isključivanja neplatiša iz sistema napajanja vodom.

U obilasku i susretu sa uposlenicima Odjela za održavanje vodovodne mreže te Laboratorije za ispitivanje, verifikaciju i kalibraciju vodomjera, u okviru KJKP "Vodovod i  kanalizacija", premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić razgovarali su o akutnom problemu velikog broja nelegalnih potrošača vode te manipulacijama sa vodomjerima. Kao poseban problem naglašena je nemogućnost, odnosno fizičko sprečavanje uposlenika Vodovoda kod očitavanja vodomjera i eventualnog isključivanja neplatiša iz sistema napajanja vodom.

"Mi smo krenuli u odlučnu borbu protiv svih koji godinama troše enormne količine vode, ne plaćaju je, ne dozvoljavaju očitovanje utroška vode ili lažiraju potrošene iznose. Na desetine miliona maraka je na ovaj način 'ukradeno' od svih nas, od ovog preduzeća, od vas uposlenih. Došli smo da ohrabrimo vas koji svoj posao obavljate časno da zajedno otklonimo one koji urušavaju sistem, da spasimo ovu firmu, jer dalje ovako zaista ne može", naglasio je premijer Konaković.

Ovi radnici najbolje znaju konkretno na terenu ko i gdje stvara probleme, ko ne dozvoljava pristup ni evidentiranje potrošnje. Kako su i sami naveli, kao zadnji u lancu snabdijevanja vodom, održavanja i isključivanja vodomjera, nerijetko su na meti i fizičkim prijetnjama i zabranama pristupu vodomjerima.

 "Zajedno sa policijom, tamo gdje bude nužno, borit ćemo se protiv očigledno  lošeg i zapuštenog sistema u ovoj oblasti, sve potrošače vode ćemo uvesti u sistem. To što znamo da mnoga pravna lica rade, ostvaruju dobit, a nema ih uopšte u evidencijama Vodovoda,  to ćemo zasigurno mijenjati. Neće to biti brzo završeno, ali kada počnemo, nećemo odustati", poručio je premijer Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti