Konaković: Uspostavićemo red u potrošnji vode, ali za to treba vremena

15.08.2015. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Konaković: Uspostavićemo red u potrošnji vode, ali za to treba vremena

Uvođenjem elektronskih vodomjera i posebnom evidencijom očitovanja potrošnje biće prve mjere u borbi protiv nelegalne potrošnje vode u KS.

Poruka sa danas održanog prvog sastanka Radnog tima formiranog u svrhu poduzimanja mjera u borbi protiv nelegalnih potrošača vode i smanjenja dugovanja jeste da neće biti amnestiranih među onima koji godinama nelegalno troše resurse pitke vode i to prikazuju minornim kubicima njenog utroška.

Tim na čelu sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem svjestan je da takvo stanje nije moglo nastati bez pomoći i umiješanosti pojedinih uposlenika KJKP "Vodovod i kanalizacija" koji skidaju plombe sa vodomjera te namještaju naručene iznose utroška vode.  Kako je naglašeno iz kantonalne inspekcije, radi se o klasičnom krivičnom djelu tako da će svoju ulogu u provedbi mjera imati i policija i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Kao ozbiljan propust naglašeno je potpuno zakazivanje Odjela za reviziju i internih kontrola u samom Vodovodu koji su morali odavno reagirati na nesrazmjere prikazanih utrošaka vode kod mnogih pravnih lica.

"Možemo ovdje slobodno govoriti o primjerima šire korupcije, na štetu građana i njihovog prava da cjelodnevno imaju dovoljne količine pitke vode. Krećemo u bezuvjetnu borbu protiv toga i protiv evidentno lošeg dosadašnjeg upravljanja ovim prevažnim komunalnim preduzećem gdje smo uvjereni da će novi menadžment biti dio rješenja ovih problema.Već u ponedjeljak obilazimo Službu za vodomjere ovog preduzeća, radnike koji očitavaju potrošnje. Uspostavit ćemo red, trebat će vremena za to, ali nećemo odustajati", poručio je premijer Konaković sa današnjeg sastanka.

Jedna od prvih mjera biće uvođenje elektronskih vodomjera sa daljinskim očitovanjima na lokalitetima sumnjive potrošnje vode, što će, kako struka kaže, dati precizne podatke utroška svakog litra vode. Takođe, planirano je u narednom periodu posebno označavanje  žigom kliješta za plombiranje vodomjera te jasno definisanje ko radi sa njima i pod čijom su ingerencijom određeni vodomjeri.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti