Konsultacije o usklađenom sistemu razvojnog planiranja u FBIH

28.06.2013. 09:34 / Izvor: Fena
Konsultacije o usklađenom sistemu razvojnog planiranja u FBIH

Cilj konsultacija koje su već realizirane u sedam kantona je unaprjeđenje razvojnog planiranja i realizacije strategije razvoja na svim nivoima vlasti.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević održao je sastanak sa predstavnicom UNDP-a za projekat integriranog lokalnog razvoja Marinom Dimovom, te Nijazom Avdukićem i Rijadom Kovačem iz Zavoda za programiranje razvoja FBiH, na kojem su prisustvovali i ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Petar Simić i ministar pravosuđa i uprave TK-a Alen Taletović.

Povod za sastanak bile su konsultacije o prijedlogu teza zakona o planiranju i upravljanju razvojem u FBiH prije slanja u zakonsku proceduru.  Cilj konsultacija koje su već realizirane u sedam kantona je unaprjeđenje razvojnog planiranja i realizacije strategije razvoja na svim nivoima vlasti.

"Na sastanku je ministar Taletović ukazao na problem koji bi se mogao pojaviti kada je u pitanju odricanje dijela nadležnosti pojedinih kantona. - U nacrtu zakona nema odredbi o tome ko je nadležan kada neki kanton odbije saradnju", izjavio je ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović.

Na sastanu je istaknuto da bi budući harmonizirani sistem trebao onemogućiti dosadašnju praksu u kojoj je preovladavalo puno strategija, a malo implementacija.

Ovom prilikom, svi prisutni su izrazili spremnost za nastavak suradnje uz uključivanje svih ključnih aktera na kantonalnom nivou. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti