Konzum podržava domaće proizvođače u općini Žepče

08.06.2016. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Konzum podržava domaće proizvođače u općini Žepče

Voćarstvo je grana poljoprivrede koja se na području općine Žepče sve više intenzivira.

U cilju plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda u trgovačke lance, Razvojna agencija Žepče inicirala je sastanak sa predstavnicima Konzuma d.o.o. koji su pokazali spremnost da podrže domaće proizvođače u općini Žepče.

Direktor Regije Tuzla Semir Muratović i rukovoditelj Službe voća, povrća i cvijeća Željko Bradarić susreli su se sa predstavnicima Razvojne agencije Žepče, Općine Žepče i s najvećim proizvođačima voća i povrća u općini Žepče.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima plasmana žepačkog voća i povrća u prodavaonice jednog od najvećih trgovačkih centara u BiH i Hrvatskoj. Proizvođači su predstavili trenutnu proizvodnju i svoje kapacitete te spremnost za širenjem proizvodnje ukoliko postoji mogućnost za siguran otkup njihovih proizvoda.

Voćarstvo je grana poljoprivrede koja se na području općine Žepče sve više intenzivira. Katastarski, ukupne površine pod voćnjacima na općini Žepče iznose 738 ha. Površina pod intenzivnim zasadima i poluintenzivnim zasadima je oko 51 ha, a broj proizvođača koji se bave uzgojem visokostablašica iznosi cca 100.

Najzastupljenije voćne kulture su jabuka, šljiva i kruška, i jagodičasto voće .Prema rijećima proizvođača najveće količinešpinata, salate i mladog luka prisutne u jesen kada su i povećane potrebe kupaca za ovim proizvodima dok su u rano proljeće najznačajnije količine paradajza, paprike i krastavaca.

Prema riječima Željka Šumića, plasteničara i voćara, žepački poljoprivrednici mogu osigurati kontinuitet i kvalitet isporuke svih vrsta povrća koji su interesantni trgovačkim centrima, a kada je riječ o voću, prije svega radi se o šljivi, jabuci, borovnicama, kupinama i malini. Pri tome inzistiraju na redovnom plaćanju i otkupu svih količina koji se proizvedu u godini.

Predstavnici Konzuma su predstavili uvjete suradnje, proizvode koje mogu otkupiti i uvjete koje proizvođači moraju ispoštovati, te iskazali spremnost za suradnju. Kako su kazali, otkup trenutnih količina iz Žepča neće biti upitan i sve će se moći plasirati u postojeće prodavaonice.

Kao važnim faktorom u samom otkupu naglašena je važnost orgnizacije proizvođača iz Žepča i distribucija robe do glavnih distributivnih centara. Zaključeno je kako će se u narednih nekoliko dana dogovoriti detalji zajedničke suradnje, kada se očekuje ponovni dolazak direktora Semira Muratovića i Željka Bradarića u Žepče i obilazak nekih od najvećih plantaža voća i povrća.

Potencijal općine Žepče je poljoprivreda bazirana na uspostavljanju malih obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, trenutno sa oko 1.723 obiteljskih gazdinstava i 3.960 poljoprivrednika, koji djeluju kroz 10 poljoprivrednih udruga i zadruga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti