Korak do sredstava EU: VM prihvatilo Ugovor o Transportnoj zajednici

05.09.2017. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Korak do sredstava EU: VM prihvatilo Ugovor o Transportnoj zajednici

Ovo će se osigurati da krene i realizacija četiri projekta vrijedna 240 miliona eura koje će EU pomoći sa 46,1 miliona eura bespovratnih sredstava. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je danas Ugovor o Transportnoj zajednici, potvrdio je to novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Potvrdio je da će odluke o predstavljanju BiH u toj zajednici donositi nadležna ministarstva Vijeća ministara, Federacije BiH i Republike Srpske što je i bilo najveće pitanje.

"Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz Srpske podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje Republike Srpske", rekao je Šarović.

Ovaj ugovor upućen je u dalju proceduru Predsjedništvu BiH i na kraju će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Podsjetimo, na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017. koji je održan prije dva mjeseca u Trstu, BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana iako je mjesto za potpis bilo predviđeno u finalnom dokumentu jer je Vlada RS-a je tražila izmjene odredbi Ugovora koji je već ranije usaglašen između EU i zemalja zapadnog Balkana, i to  dan prije predviđenog potpisivanja u Trstu.

Ulaskom u Transportnu zajednicu BiH će imati lakši pristup kreditima koji će omogućiti ulaganje u projekte transporta. To znači da će moći da krene i realizacija četiri projekta vrijedna 240 miliona eura koje će Europska unija pomoći sa 46,1 miliona eura bespovratnih sredstava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti