Košarkaš Mirza Teletović investira deset miliona KM u dvije MHE

08.12.2015. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Košarkaš Mirza Teletović investira deset miliona KM u dvije MHE

Poznati bh. košarkaš i igrač NBA lige Mirza Teletović u Jablanici investira deset miliona KM u izgradnju dvije MHE. Navedenu informaciju potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica.

Poznati bh. košarkaš i igrač NBA lige Mirza Teletović u Jablanici investira deset miliona KM u izgradnju dvije MHE. Navedenu informaciju potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica.

"Uz mukotrpan rad uspjeli smo zajedno sa Kantonom porodici Teletović koja je osnovala firmu Eko Vat u Jablanici dodijeliti koncesiju za izgradnju dvije MHE . Ugovor o koncesiji je potpisan  i na redu je rješavanje imovinsko pravnih odnosa, odnosno eksproprijacije zemljišta", pojasnio je Dedić, naglašavajući kako je ovo samo početak dobre priče njihovog sugrađanina.

MHE će biti građene na rijeci Doljanci, a prema prostornom planu postoji mogućnost gradnje za još dvije MHE.

Načelnik se nada da će projekat naredne godine početi, a od projekta će osim firme Eko Vat koristi imati i Općina Jablanica naplatom koncesije, te će se i broj nezaposlenih osoba koji sada iznosi 2300 biti smanjen.

Dedić najavljuje i razgovore sa porodicom Teletović oko javno-privatnog partnerstva.

Šaban Teletović, direktor kompanije Eko Vat (inače otac poznatog bh. košarkaša) kaže kako početak izgradnje ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

"Naša administracija je teška, puno se vremena gubi na razne dozvole, tako da ne možemo predvidjeti tačan početak izgradnje", kazao je Teletović, dodajući kako je Mirzina želja po nekoj logici normalna, investirati u svoj rodni kraj, u svoju domovinu i pomoći roditeljima.

MHE PAČIĆI I MHE ZLATE

Prema Studiji procjene uticaja na okoliš koju je izradila kompanija Enova iz Sarajeva očekivana prosječna godišnja proizvodnja električne energije je 6,55 GWh u MHE Pačići. Instalirani kapacitet je 1310kW. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja električne energije je 6,55 GWh.

Druga MHE je Zlate instalisanog  kapaciteta 3.120kW. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja električne energije je 13,614 GWh.

Izgradnjom MHE Pačići i Zlate zadovoljit će se osnovni okolinski i prostorni ciljevi, a to su: očuvanje temeljnih vrijednosti, tj. autentičnog izgleda i biodinamičkih procesa evidentiranih prirodnih vrijednosti, ublažavanje efekata neminovnih promjena, koje će uzrokovati planirani zahvati u prostoru slivnog područja, osiguranje ekološki prihvatljivog protoka (biološkog minimuma), tj. sigurnosti za akvatične i poluakvatične organizme i kvalitet ekosistema sliva vodotoka Doljanka.

 

E. Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti