Kriza se ne stišava: Veliki dobavljači u BiH obustavljaju isporuke Konzumu

13.04.2017. 07:48 / Izvor: Faktor
Kriza se ne stišava: Veliki dobavljači u BiH obustavljaju isporuke Konzumu

Dobavljači već duže vrijeme pokušavaju smanjiti izloženost prema Konzumu kroz povlačenje roba, obustavu isporuke i slične poteze. 

Uprkos pomirljivom i smirujućem tonu sa jučerašnje press konferencije u zgradi Vlade FBiH kojoj su pored premijera FBiH Fadila Novalića nazočili i predstavnici Konzuma, Leda, Velpra i Sarajevskog kiseljaka, Faktor saznaje da je niz velikih dobavljača već obustavio isporuke Konzumu. 

Tu se prije svega radi o velikim distributerima uključujući Ataco, Orbico i Megamix, saznajemo od izvora bliskih Konzumu. Isporuke Coca Cole su također usporene.

"Pored distributera, drugi dobavljači poput Coca Cole puštaju robu po principu kreni-stani, nešto Konzum plati pa se nešto robe pusti, a ima nekih gdje to ide na neki drugi način kroz paralelne veze i “dealove“ ", navodi izvor Faktora.

Ističe da je razlog za ovaj potez pojedinih velikih dobavljača taj da Konzum ne plaća već duži period, te da hrvatski lanac ima vlastitu logiku plaćanja.

"Pojedinim dobavljačima ne plaćaju nikako, a pojedinim i to pretežno hrvatskim dobavljačima s kojima sarađuju i u Hrvatskoj plaćaju uprkos svim problemima. S druge strane, raniji način upravljanja u Agrokoru a koji će nadam se promijeniti novi upravitelj Ramljak je bio takav da onaj ko je imao neku vrstu ličnog dogovora sa vlasnikom je imao prioritet za plaćanje. Ko ih stisne i ko im treba, oni plate", ističe naš sagovornik.

Ističe da dobavljači već duže vrijeme pokušavaju smanjiti izloženost prema Konzumu kroz povlačenje roba, obustavu isporuke i slične poteze. 

"Neki dobavljači puštaju robu ali to je isto kao ruski rulet, puštaš i moliš Boga da to bude OK", kazao je naš izvor.

Kako je jučer saopćeno na press konferenciji u zgradi Vlade FBiH, Agrokor duguje oko 150 miliona maraka za više od 1.200 kompanija. Ovaj dug je prema podacima koji navodi naš izvor još veći i kreće se oko cifre od 258 miliona KM.

Kako je jučer za Faktor kazao izvor iz Vlade FBiH, ono što je problematično je činjenica da li je Agrokor firme u BiH stavljao kao garant kredita.

"To još ne znamo i na tome se radi. Ne smijemo dozvoliti da se plati samo dobavljačima iz koncerna Agrokor a da se drugi dobavljači koji su iz BiH stave na neku drugu listu i da im se ne plati. Porezna uprava FBiH sad to prati. Dogovora nema, mi ne možemo prisiliti nekoga kako će nešto platiti. Gleda se datum na fakturi. Ako ništa, donijet ćemo lex specialis (poseban zakon) poput onog u Hrvatskoj i to spriječiti", naveo je naš izvor iz Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti