Kroz EU projekt podrške MSP, uspostavljeno više od 110 novih radnih mjesta

30.05.2016. 16:09 / Izvor: Akta.ba
Kroz EU projekt podrške MSP, uspostavljeno više od 110 novih radnih mjesta

Projekat je jedinstven u identifikaciji brzorastućih MSP te definisanju visokih potencijala zapošljavanja u pojedinim sektorima MSP-a.

Kroz projekt “Podrška razvoju brzorastućih malim i srednjim preduzećima (MSP) i lokalnog poslovnog okruženja“ podržana su 35 MSP i uspostavljeno je više od 110 novih radnih mjesta, istaknuto je na završnoj konferenciji ovog projekta koji finansira EU.

Osim toga putem njega je osnivan Centar za podršku biznisu, Biznis akceleratora, pokrenuta web stranica projekta sa cjelokupnom bazom podataka malih i srednjih preduzeća na nivou BiH (www.msp.ba; www.sme.ba),

Također su osigurani  grantovi i konsultantska podrška za 11 brzorastućih MSP, konsultantske usluge za 4 firme sa područja Sarajevske makroregije  mentoring program za 20 startup-a.

Nadalje, izrađeni su akcioni planovi za 3 lokalne zajednice koje su partner u projektu, Vodič za pripremu akcionih planova za razvoj MSP, Brošura o poslovanju MSP u općinama Sarajevske makroregije za period od 2012. do 2014. godine, Izvozni katalog MSP itd.

Projekat je također radio na jačanju izvoznih potencijala MSP kroz posjetu sajmu Hannover Messe 2016. te je dobitnik međunarodnog priznanja “Stvaratelji stoljeća” za doprinos i razvoj poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi za 2015. godinu.

Tokom završne konferencije bio je poseban osvrt na razvojne metode i instrumente razvijene u okviru ovog projekta, koje mogu koristiti druge lokalne zajednice i relevantne institucije. Projekat je jedinstven u identifikaciji brzorastućih MSP te definisanju visokih potencijala zapošljavanja u pojedinim sektorima malog i srednjeg preduzetništva.

Na današnjoj svečanosti prisustvovali su i premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, šef sektora za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martin Schieder, predstavnici MSP, općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća, te ostali predstavnici javnih i privatnih institucija.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura od čega EU finansira 441.470,00 eura iz sredstava IPA 2011. Projekat je u proteklih 30 mjeseci provodila Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji sa lokalnim partnerima: općinama Ilijaš, Vogošća i Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika-LESPNet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti