Krpanje budžeta: Isplata ruskog klirinškog duga željno se očekuje

06.01.2017. 11:08 / Izvor: RTRS
Krpanje budžeta: Isplata ruskog klirinškog duga željno se očekuje

Cvijanovićeva je rekla i da će od novca koji bi RS trebalo da dobije od ruskog klirinškog duga biti prioritetno izmiren najveći broj obaveza prema poljoprivrednicima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će isplata ruskog klirinškog duga značiti mnogo svim budžetima u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je za Srpsku posebno značajno što je riječ o sredstvima koja nisu zaduženje. "To je naš novac i to ga čini posebno značajnim prilivom", dodala je premijer Srpske.

Ona je pozdravila odluku Ruske Federacije da ovaj dug isplati u novcu umjesto u robi, u čemu su najvažniju ulogu odigrali pregovori koje je vodila Republika Srpska sa Rusima.

Cvijanovićeva je navela da Srpska, prema raspodjeli koju je utvrdio Savjet ministara BiH na osnovu nametnute odluke ili zakona visokog predstavnika, neće dobiti jednu trećinu sredstava, jer je u podjelu ubačen nivo BiH i Brčko distrikt.

"Ali, svejedno to znači značajna sredstva za sve nas. Prvobitno je trebalo da mi dobijemo 70 miliona KM, ali to će sada biti nešto manje", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Cvijanovićeva je navela da bi poslije 8. januara, u nekom od termina koji će biti dogovoren, predstavnici ministarstava finansija BiH i Ruske Federacije trebalo da potpišu ispregovarani sporazum o rješavanju isplate ruskog klirinškog duga.

Prema njenim riječima, poslije toga predstoji ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega bi novac mogao da bude stavljen na raspolaganje.

Ona je napomenula da se to može desiti veoma brzo, ali i da, znajući kakva je BiH država, sve može da dobije neko odgođeno dejstvo.

Premijer Srpske je ocijenila da u ovom momentu u vezi sa ruskim klirinškim dugom ništa ne zavisi od Srpske, koja je uradila svoj dio posla.

Cvijanovićeva je rekla i da će od novca koji bi Republika Srpska trebalo da dobije od ruskog klirinškog duga biti prioritetno izmiren najveći broj obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da su poljoprivredni proizvođači s pravom nezadovoljni, ali i da je lično nezadovoljna zbog neisplaćenih dugovanja.

"To je jedno od davanja gdje se osjetio zaostatak. Nismo uspjeli da uhvatimo ritam i dinamiku koji smo sebi zadali do kraja godine da bismo isplatili većinu tih davanja za 2016. godinu", rekla je Cvijanovićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti